Читај ми!

Почиње шесто издање Фестивала италијанско-српског филма

Фестивал италијанско-српског филма, који организује културно удружење Excellence International у сарадњи са Амбасадом Италије у Београду, Италијанским институтом за културу у Београду, Југословенском кинотеком и италијанским Експерименталним центром за кинематографију, организује се по шести пут.

Под покровитељством италијанског Министарства културе и Института "Luce Cinecitta", Фестивал италијанско-српског филма се одржава у складу са важећим епидемијским мерама, у упечатљивом амбијенту Југословенске кинотеке од 18. до 22. септембра.

На конференцији за медије уживо су говорили његова екслеленција Карло Ло Кашо, амбасадор Републике Италије у Србији, Габријела Карлучи, уметничка директорка фестивала, Марјан Вујовић, управник Музеја Југословенске кинотеке, Роберто Чинкота, директор Италијанског института за културу у Београду и Анђелка Јанковић, представница "Iervolino Studiosа" који су почели са радом 2020. године и престављају прави пример иницијативе Фестивала италијанско-српског филма на основу које је у Србији отворен овај перспективни студио са седиштем у Београду и Новом Саду.

Поред тога, путем видео линка укључили су се бројни домаћи и инострани аутори, међу којима је био и Милош Биковић који је најавио сарадњу у оквиру прве италијанско-српско-шпанске копродукције, у филму Тридесет година млађи.

Фестивал има за циљ промоцију младих италијанских и српских аутора и представља место сусрета аутора, продуцената, дистрибутера, новинара и глумаца из филмске индустрије. Бројни италијански и српски гости учествоваће на Фестивалу, онлајн или физички присутни.

Фестивал отвара филм Ружне бајке у режији Дамјана Д'Иноченца и Фабија Д'Иноченца који је освојио награду за најбољи сценарио на Филмском фестивалу у Берлину 2020. године и пет награда „Давид ди Донателло" (за најбољи филм, режију, оригинални сценарио, продукцију и монтажу).

Биће приказани и филмови Ја и Анђела Херберта Симонеа Парањанија коме је ово светска премијера у биоскопима, Бурако, фатална игра карата Ђулијане Гамбе, Нур Мауриција Закара, Хтео сам да се сакријем Ђорђа Диритија, Оченаш Клаудија Ночеа. На програму је и светска премијера филма Еди и Сани у режији Дезмонда Девениша у продукцији Андрее Јерволина.

Биће приказано и шест филмова новије српске продукције: Мој јутарњи смех Марка Ђорђевића, Теленовела сиво у колору Филипа Мартиновића, Једини излаз Дарка Николића, Електрични оргазам за људе будућности Марије Вукић, Оаза Ивана Икића и Асиметрија Маше Нешковић.

Традиционално, у оквиру Фестивала биће одржани сусрети италијанских и српских филмских професионалаца са циљем промоције међународних копродукција. Такође ће бити речи о могућим копродукцијама које би дале међународну димензију италијанској и српској независној кинематографији, као и о улози и функцији нових платформи и технологија за дистрибуцију филмова. На онлајн платформи TATATU биће могуће приступити одломку садржаја Фестивала.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво