Читај ми!

Отворен 14. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије

Премијером филма „Небеса“ Срђана Драгојевића отворен је 14. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије (LIFFE). У такмичарском делу програма биће приказано 11 филмова са простора бивше Југославије. Признање „Живојин Жика Павловић“ за афирмацију нашег филма у свету добио је редитељ Горан Марковић.

Отварање Интернационалног фестивала филмске режије у Лесковцу ни 14. пут није прошло без гламура, овога пута са мером али, као и увек, са много емоција. Јер лесковачка публика са овим фестивалом и за овај фестивал живи.

Као и претходни добитници престижног призања „Живојин Жика Павловић“ за афирмацију српског филма у свету, и овогодишњи добитник редитељ Горан Марковић поздрављен је громким аплаузом.

Емотивни тренутак за нашег великог синеасту којем је признање уручио син Жике Павловића, Ненад, такође редитељ.

„Он је био велики човек и зато ти можеш да будеш поносан што ти је он био отац и надам се да ћеш ти нешто од тога и нама предати, а мени је велико задовољство и част да примим ову награду“, нагласио је Горан Марковић, захваливши на урученом признању.

Фестивал је свечано отворио Срђан Драгојевић чији је филм Небеса имао српску премијеру на „Лајфу“.

„Морам да кажем да сам поносан што сам гледајући ову шпицу део ове филмске екипе ових дивних талентованих људи. И сада је и за мене – проглашавам фестивал отвореним“.

„Шта у ствари остављамо деци Лесковца? Остављамо један фестивал који ће се и даље борити за ауторство, за слободу ауторства, за слободу израза, речи и говора“, наглашава Дарко Бајић, уметнички директор Фестивала.

У такмичарском програму на Фестивалу ће бити приказано једанаест филмова са простора бивше Југославије. Од ове године уведени су нови садржаји посвећени подршци младим редитељима из региона.

„Шест пројекција ће бити, а реч је о авангардном филму. Ширимо се и у правцу развоја студентског филма“, напомиње Сања Цонић, директорка Културног центра Лесковац.

Укупно ће бити приказано 40 филмова. Изложбе, трибине са глумцима и редитељима, предавање Миљана Креке Кљаковића, најбољег светског сценографа, регионална конференција редитеља којој ће присуствовати и представници Европског удружења. За крај, пројекција филма Нечиста крв – грех предака.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара