Читај ми!

Венеција наставила традицију лансирања потенцијалних кандидата за Оскара

Француски филм „Догађај“ редитељке Одри Диван, победник је 78. међународног филмског фестивала у Венецији, који је током једанаест фестивалских дана приказао велики број филмова спремних за оскаровску трку.

После победе редитељке Жулије Дукорно на Канском фестивалу, тријумф жена настављен је и на венецијанској Мостри. И очито да је реч о новим фестивалским тенденцијама након година игнорисања ауторки.

Уз то добитник Златног лава, филм Догађај Одри Диван је ангажована социјална драма о правима жена током 60-их година прошлог века. Редитељка са горчином приповеда о илеганлном побачају, портретишући младу студенткињу која жели да прекине трудноћу у суровом времену када је постојала могућност затворске казне.

„Настојала сам да филм Догађај буде као искуство. Желела сам да се ставим у кожу те младе жене и сагледам да ли ћемо заједно моћи да се упутимо на тај пут. Док сам снимала филм стално сам понављала – немој само да је посматраш, покушај да будеш она“, објаснила је награђена Одри Диван.

Мостра је промовисала биоскопско ремек дело Моћ пса, повратнички филм оскаровке Џејн Кемпион којој је више него заслужено додељен Сребрни лав за најбољу режију. Визуелно заводљив, сиров и напет психолошки вестерн о суровим аспектима мушкости, пунокрван је филм са каквим се критичари одавно нису сусрели на фестивалима.

„Волим своје глумце, невероватни су. Захвална сам Кирстен Данст, Џесију Племонсу и коначно Бенедикту Камбербачу који је обишао свет да би коначно дошао до правог филмског јунака, оголивши га на најбољи начин“, истакла је Џејн Кемпион.

Добра, али не и најбоља на Мостри била је Пенелопе Круз, која је за улогу у најновијем филму Педра Алмодовара Паралелне мајке освојила пехар Волпи за најобљу глумицу.

„Почаствована сам. Сви знају колико је тешко организовати фестивал у овом тешком времену. Хвала Мостри на организацији и на упороности што је успела да заједно славимо филм“, рекла је Крузова.

Алмодоварове Паралелне мајке виђене су за шпанског кандидата за Оскара. Потенцијал да уђе у трку има и Изгубљена ћерка Меги Џиленхол коју је Мостра наградила Сребрним лавом за најбољи сценарио.

Искусан потез Американке, јер је сцненарио заснован на роману обожаване италијанске књижевнице Елене Феранте.

Да је Мостра ове године наставила добру традицију лансирања потенцијалних оскаровских кандидата, потврђује и неконвенционална биографска драма Спенсер Пабла Ларена са Кристен Стјуарт у провокативној улози психотичне принцезе Дајане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво