Читај ми!

Зашто Скарлет Јохансон тужи студио „Дизни“

Плаћено емитовање филма „Црна Удовица“ преко канала „Дизни плус“ грубо је кршење уговора тврди глумица Скарлет Јохансон у тужби против студија „Дизни“.

Дистрибутер „Дизни“ је намерно и без оправдања прекршио споразум како би спречио Скарлет Јохансон да оствари добит по уговору са продуцентском кућом „Марвел“, наводи се у тужби која је поднета 29. јула.

Глумица која у девет „Марвелових“ филмова тумачи лик Наташе Романове, то јест Црне Удовице тврди да се њен хонорар заснивао на успеху филма у биоскопима.

Остварење Црна Удовица имао је сјајан старт са 80 милиона долара зараде током прве недеље у САД, али је претрпео најгори пад у другој недељи приказивања у поређењу са свим другим „Марвеловим“ филмовима.

„Дизни“ је означен као кривац за неуспех због одлуке да хибридно приказује филм.

Дистрибутер је у марту најавио да ће филм са буџетом од 200 милиона долара ићи у биоскопе, али да ће такође бити доступан за изнајмљивање на каналу „Дизни плус“ за 30 долара.

Студио је тврдио да је током првог викенда инкасирао 60 милиона долара од најма. Зарада од приказивања у целом свету тренутно износи 319 милиона долара, што Црну Удовицу сврстава међу најнеуспешније „Марвелове“ филмове.

У тужби се наводи да су адвокати Скарлет Јохансон 2019. године контактирали студио „Дизни“ забринути због тога што ће филм до публике стизати истовремено преко више платформи. Након промене стратегије приказивања филма, покушали су и да преиначе услове уговора Јохансонове.

„Ово сигурно неће бити последњи случај да се холивудски уметник супротставља 'Дизнију' и јасно ставља до знања да компанија има законску обавезу да поштује склопљене уговоре“, рекао је Џон Берлински, адвокат који заступа глумицу.

„Дизнијев“ извршни директор Боб Чапек бранио је одлуку компаније у мају: „Једна од ствари коју смо научили је да је флексибилност добра. Трудимо се да понудимо потрошачима већи избор“.

Тужбу до сада ни „Дизни“ ни Скарлет Јохансон нису коментарисали у јавности.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 30. јул 2021, 00:47) - anonymous [нерегистровани]

Film

Verovatno najlošiji Marvelov film. Potpuno bezidejno i promašeno, odaje utisak da je imao budžet od 100 hiljada dolara, a ne 200 miliona. Potpuno je nejasno na šta su potrošili tolike pare. Da bude još gore, film je najmanje o liku Crne udovice, više je o njenoj sestri, dok smo o Crnoj udovici mnogo više saznali iz ono malo priče u prethodnim filmovima. Bruka. S druge strane, ugovor je ugovor. Samo što je i posle ovog filma malo verovatno da bismo lik Nataše videli ponovo (Marvel je, navodno, završio sa Osvetnicima, barem za sada), a uz tužbu to je potpuno sigurno. Ali, neko mora i taj Dizni da obuzda malo.