Читај ми!

Филм „Божји човек“ носи универзалну поруку коју ће препознати и атеисти

Филм „Божији човек“, снимљен у америчко-грчкој копродукцији, према сценарију и у режији српске ауторке Јелене Поповић, светску премијеру је имао 25. априла на престижном Међународном филмском фестивалу у Москви, где је добрио награду публике у главној категорији.

Филм Божји човек говори о животу Светог Нектарија Егинског. Како наводи ауторка филма, Јелена Поповић, гостујући у Јутарњем програму, прочитала је његову биографију још 2012. године док је живела у Сједињеним Државама. Пошто ју је прича ганула на један личан начин, написала је сценарио, али како то обично бива у филмском свету, дуго се чекало на његову реализацију.

„Онда сам се преселила у Грчку јер сам мислила, пошто је он Грк, да би требало да се сними у Грчкој. И, ето, успели смо да завршимо током прошле године, упркос свим препрекама“, објашњава редитељка.

Свети Нектарије Егински је светац савременог доба. Умро је у Атини 1920, а канонизовала га је 1961. године Цариградска патријаршија.

„Оно што је мене везало за ту причу, поготову на личном нивоу, јесте то да је он човек који је гоњен правде ради. Значи, човек који је био поштен, човек који се жртвовао за свој народ, који је волео свој народ. Наравно, они који воле власт и којима је то најважнија ствар, укључујући и људе у цркви, нажалост, иако има добрих свештеника и владика, али има и оних којима је власт најважнија. Он је доста страдао због тога. Био је гоњен до краја живота. И оно што је мене фасцинирало је то на који начин је он са свим тим недаћама одржао своју веру до краја и нашао оно што ми сви желимо, а то је права слобода која једино може да постоји у нама и у нашем срцу и која није везана за оно што се догађа око нас“, наглашава Јелена Поповић.

Филм Божји човек ће се у септембру појавити и пред нашом публиком. Иначе, у овом међународном остварењу окупљена је глумачка екипа коју чине грчки глумац Арис Серваталис, руска звезда Александар Саша Петров, нама познат из филма Лед, као и холивудски ветеран и добитник Златног глобуса, Мики Рурк.

„Арис Серваталис је одличан глумац и имала сам срећу да радим са њим јер је он човек такође посвећен вери, самим тим има ту неку ауру која на први поглед одаје утисак да он може да буде Свети Нектарије Егински“, додаје редитељка.

Мики Рурк је играо једну мању, али јако значајну улогу човека који је парализован. Када је Свети Нектарије преминуо и док су припремали одећу за погреб, једна од монахиња је случајно његову поткошуљу ставила на кревет у коме је тај паралисани чивек лежао. Он је тог момента устао и проходао, према сведочењу очевидаца.

„То је једна јако тешка сцена и неко као Мики је, наравно, фантастично урадио тај посао“, наводи саговорница Иване Миленковић.

Филм је урађен на енглеском језику што због глумаца, што због тога што је у питању једна универзална прича, без обзира на верску припадност, напомиње ауторка Јелена Поповић.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво