Читај ми!

Повратак публике на филмске фестивале – Берлинале и Трајбека на отвореном за вакцинисане

У Берлину је други део филмског фестивала, који је у марту одржан само у онлајн издању, претворен у биоскоп на отвореном. А у Њујорку је после годину дана паузе отворен филмски фестивал Трајбека, први такав догађај у граду коме могу да присуствују без маски вакцинисани гледаоци.

Берлинале је одржан у марту само у онлајн издању, а Златни медвед је припао румунском остварењу Баксузни крес или луда порнографија редитеља Радуа Жуде.

На радост љубитеља филма у трајању од 11 дана могли су да се погледају филмови на више локација у немачкој престоници, укључујући и Музејско острво. Ипак сви посетиоци морали су да се придржавају епидемијских мера – да имају негативан тест на коронавирус или да су потпуно вакцинисани.

На отварању филмске смотре на Музејском острву приказан је филм Човек из Мауританије у режији Кевина Мекдоналда. Заснован је на истинитој причи Мохамада Слахија, родом из Мауританије, који је ухапшен без оптужнице и провео 14 година у затвору Гвантанамо беј.

„Заједно смо учинили све да Берлинале сачува свој углед као највећи фестивал за филмску публику, чак и у време пандемије, па ће филмови бити приказивани на 16 места у Берлину“, наводи Моника Грутерс, министарка културе Немачке.

Током летњег фестивала званично су додељене и награде у присуству победника у мартовском издању.

„Суштина је да су се љубитељи филма поново окупили испред великог платна, као око логорске ватре, и да су могли да размене утиске о филмовима. Ово нам је много недостајало. Уживаћемо можда као никада до сада“, додаје министарка Грутерс.

Двоје директора Берлинала срећни су због новог концепта фестивала који сада има специјално, летње издање док министарка културе оцењује да је ово дуго очекивано ново буђење биоскопа у Берлину и приказивање филмова на отвореном показује да је повратак култури и у време пандемије могућ.

У Њујорку је, пак, гувернер савезне државе Ендрју Куомо отворио традиционални Трајбека филмски фестивал, који слави 20. годишњицу. Тим поводом, оснивачи фестивала – амерички глумац Роберт де Ниро и његова колегиница Џејн Розентал добили су специјалне кристалне статуе.

Фестивал је настао после терористичких напада 11. септембра са циљем да се оживи уметничка сцена у центру града.

„Ово је дивно зар не! Поново смо заједно, видим осмехе, човечност је победила. Успели смо, и то заједно. Славимо 20 година постојања фестивала који је постао институција у граду и држави Њујорк. Трајбека нас подсећа да уменост представља енергију и ритам Њујорка“, наглашава гувернер Куомо.

На отварању је приказана дуго очекивана премијера мјузикла, У висинама, адаптација бродвејског хита иза којег стоји Лин Мануел Миранда. То је прва премијера неког филма у продукцији великог холивудског студија, Ворнер броса, од почетка пандемије. У главним улогама су Мелиса Барера и Лелси Грејс, режирао га је Јон Чу. То је уједно и први велики латино холивудски филм последњих година.

„Веома сам био дирнут када сам видео црвени тепих. Веровано нисам био толико узбуђен још од свог првог филма. Једва чекам да видим реакције публике после годину дана од када је филм завршен“, каже редитељ Јон Чу.

„Ово је надреално. Не могу да верујем да је тај тренутак дошао. Као да сам целог живота на ово чекала. Мислим да је савршен тренутак за приказивање филма“, тврди глумица Мелиса Барера.

Очекује се да све рестриквтивне мере у граду буду укинуте када број вакцинисаних достигне 70 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи