Читај ми!

Радослав Зеленовић: пола века рада на филму - Фест некад и сад

49. Фест почиње 7. мaја 2021. године. Како је изгледао Фест некада, како изгледа сада и какву филмску историју има Београд

Радослав Зеленовић, уз Фест био од самог почетка. Прво као сарадник, касније као селектор и члан савета Феста, дугогодишњи директор Кинотеке и селектор бројних филмских фестивала. Ове године обележава 50 година рада на филму. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истакао је да је 1971. године почео да ради у Дому омладине Београда као уредник филмског програма.

„Свој први професионални филм снимио сам 1967. године, а 1978. године почео да радим за РТС,  као уредник филмског програма. Од 1992. до 2016. године ,радио сам у Југословенској кинотеци, а касније као управник центра за дигитализацију у Академији наука", рекао је Зеленовић.

Истиче да су у Дому омладине постојала два програма, "Видици" и "Форум младих". У Дому омладине направљен је "Пред Фест" и сви биоскопи тада су били премијерни биоскопи. Тада сам предложио да Београд добије биоскоп за Фест, и да се ту приказују само филмови са феста. Фест је био чудо за цео свет и сви су желели да буду чланови делегације и да се њихови филмови прикажу на фесту. То је била слика достигнућа филма у свету.

„Филм је морао пет година да се приказује у биоскопу да би могао да се прикаже на ТВ програму. Публика је годинама, као и сада била на страни Феста", рекао је Зеленовић.

Од 1978. до 1992. године радио сам као уредник филмске редакције и тада је настао први филмски маратон. Тада се програм завршавао пре поноћи и знало се ког дана се који филм приказује. Данас је то другачије. То је било јако сретно време које је пропратило Фест на свој начин, и мислим да сви треба да будемо сретни што смо догурали довде.

"Времена не иду на руку фестивалима и веома је важно да се у културни корпус враћамо кроз фестивале, позориште. Припрема се Палићки фестивал који почиње 17. јула 2021. године. Сви се полако враћамо редовним активностима", рекао је Радослав Зеленовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи