Читај ми!

Вече „Земље номада“ – Оскари за најбољи филм, режију и главну глумицу

„Земља номада“ проглашен је најбољим филмом на 93. додели Оскара. Несвакидашњи роуд-муви овенчао се са још две статуете – најбољу режију, Клои Жао, и главну глумицу, Френсис Макдорманд. Ентони Хопкинс освојио свог другог Оскара за улогу у филму „Отац“. Најбољи страни филм – „Још једна тура“.

Победник вечери на 93. додели Оскара је роуд-муви Земља номада, који је освојио три Оскара, али у већини главних категорија – најбољи филм, режију и главну глумицу. Клои Жао је тако постала тек друга редитељка за златном статуетом, а Френсис Макдорманд трећа глумица у историји са три Оскара.

Једини Оскар из главних категорија који је промакао био је онај за најбољу главну мушку улогу, који је отишао у руке ветерана Ентонија Хопкинса за улогу у филму Отац и то тачно 30 година након што је маестрално одиграо Ханибала Лектера у трилеру Кад јагањци утихну.

Најбољи споредни глумац је Данијел Калуја, награђен за улогу у остварењу Јуда и црни Месија, док је његова јужнокорејска колегиница Ју Јунг Јун добила Оскара за најбољу споредну женску улогу у филму Минари.

„Нетфликсов“ адут, биографска драма Манк, изневерио је очекивања. Од 10 номинација, однео је тек два Оскара и то за најбољу сценографију и фотографију.

Најбољи филм ван енглеског говорног подручја је дански филм Још једна тура.

Упркос томе што су продуцирани у пандемији, вечерашњи Оскари деловали су (скоро) као да пандемије и нема. Глумци су се смењивали на бини представљајући кандидате, а многи номиновани били су у дворани станице „Јунион“.

Чак је било и црвеног тепиха, мада не у уобичајеном формату – на њему није било новинара као ни обожавалаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво