Читај ми!

Филм "Павићева кутија за писање", на мартовском фестивалу документарног филма

Због пандемије 67. Мартовски фестивал документарног филма није одржан прошле године, па се на овогодишњем, који траје од 19. до 25. априла 2020.године, приказују комплетне такмичарске селекције из 2020. и 2021. У оквиру програма Домаћа панорама, у Дому омладине приказан је филм у продукцији РТС-а "Павићева кутија за писање", чији је аутор Марија Миљевић Рајишић

Поводом 10 година од смрти Милорада Павића, 9 деценија од рођења академика и 35 година од настанка његовог "Хазарског речника" у РТС-у је прошле године снимљен документарни ТВ филм "Павићева кутија за писање" . Уз разговор са писцем и шетњу кроз његов животни и уметнички простор, ауторка настоји да открије како се рађао његов чудесан свет.

„Шетали смо по његовом стану који је данас легат и то је била нека врста књижевне географије. Показивао ми је предмете који су утицали да створи поезију, поједине романе, поједине приче који су били инспирација.Кутија за писање је кутија стара 100 година, коју је он искористио за своју књигу. Најдрагоценији је рукопис Хазардског речника, који је Павић писао у кревету, оловком коју и данас чува. Књига која је отишла у свет и која га је прославила, а преведена је на више од 40 језика", рекла је Марија Миљевић Рајишић.

Колико о писцу говори простор у коме ствара, шта све утиче на осмишљавање ликова и њихове поступке, само су нека од питања која занимају гледаоце. Слика Павићевог сина "Предео сликан чајем", била је инспирација и за књигу и за њен назив.

„Почео сам да радим неку слику тучшевима у боји на папиру, међутим, чај ми се пролио на папир. То сам искористио и четком сам размазао тај туш, то ми се свидело и наставио сам и даље тако да радим. Када је Милорад видео шта ја радим, то га је инспирисало на назив његовог романа", истакао је Павићев син.

 После приказивања на великом платну, публика у Дому омладине имала је прилику да упозна ауторе филма, а ту је била и пишчева породица.

Фестивал траје до 25. априла, када ће бити додељене награде најбољим ауторима.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи