Читај ми!

„Земља номада“, „Борат“, „Дамин гамбит“ и „Круна“ доминирали доделом Златног глобуса

Свечана церемонија доделе Златних глобуса борила се са низом техничких проблема онлајн доделе признања организоване на два краја Америке, али без већих изненађења – осим у глумачким категоријама.

Што се тиче награда за филмсака остварења, Златни глобуси су били прилично равномерно распоређени, а Земља номада, Соул и Борат накнадни филм освојили су по две награде.

Редитељка Клое Џао је освојила Златни глобус за најбољу режију, и ушла у историју као прва жена азијског порекла која је освојила ово престижно признање за Земљу номада који је такође, према многобројним предвиђањима, проглашен и за најбољи филм.

Пиксаров филм Соул је освојио награду за најбољи анимирани филм и најбољу музику, а Борат накнадни филм је био велики победник – освојио је Златни глобус као најбољи филм у категорији комедије а Саша Барон Коен награду као најбољи глумац.

У категорији телевизијске продукције и стриминг платформи, доминирао је, наравно, „Нетфликс“. Круна је овог пута освојила више награда од било које друге серије – четири, укључујући и ону за најбољу драмску ТВ серију и признања у глумачким категоријама за Џоша О‘Конора, Ему Корин и Џилијен Андерсон.

Дамин гамбит је победио у категорији Најбоља мини-серија, а награда је припала и главној звезди, Ањи Тејлор-Џој.

Ситком Schitt's Creek је још један од великих победника који је освојио Златни глобус као најбоља ТВ серија – комедија и за најбољу глумицу, култну Кетрин О‘Хара.

Било је и великих изненађења, посебно у категоријама филмске глуме. Изненађење је било да је Розамунд Пике добила признање као најбоља глумица у мјузиклу за улогу у филму I Care A Lot, а највећи шок је била Андра Деј која је освојила Златни глобус као најбоља глумица у драми. Ништа мање изненађење био је и Златни глобус за Џоди Фостер као најбољу глумицу у споредној улози.

Изненађење је можда било и то што „Нетфликсова“ драма Манк редитеља Дејвида Финчера, прича о сценаристи филма Грађанин Кејн, која је била велики фаворит са шест номинација, није освојила ниједну награду.

Звезда Црног пантера, Чедвик Боузман, за кога се није знало да болује од рака и чија је смрт у 44. години шокирала његове обожаваоце, постхумно је награђен као најбољи глумц за последњу улогу у драми о џезу Ma Rainey's Black Bottom.

Џејн Фонда, седмострука добитница Златних глобуса, примила је награду „Сесил Б. Демил“ за животно дело, док је Норман Лир за своју дугогодишњу телевизијску каријеру добио награду названу по легендарној Керол Бурнет.

За најбољи страни филм изабран је јужнокорејски Минари.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво