Читај ми!

Додела Златног глобуса у новом руху, поново доминација „Нетфликса“ и три редитељке у трци

На овогодишњој додели Златних глобуса неће бити црвеног тепиха, нити звезда у публици, а догађај ће се истовремено одвијати на Беверли Хилсу, у Калифорнији и у Њујорку. Организатори очекују да ће свечаност пратити милиони гледалаца широм света.

С обзиром на то да пандемија још увек трје и да су у Лос Анђелесу на снази строге мере, овогодишњу доделу Златних глобуса ће, као и додела Емија у јуну месецу, бити мултимедијални онлајн догађај.

Церемонију ће, као и прошле године водити глумице Тина Феј и Ејми Полер, само што ће једна бити у Њујорку, а друга у Лос Анђелесу. У преносу ће већи број славних имена представити номинације и номиноване, који ће морати да прате догађај из својих домова.

Први пут три редитељке у ужем избору за Златни глобус

Три жене номиноване су за најбољу режију за Златни глобус и први пут је више од једне ушло у ужи избор у једној години. Реџина Kинг, Kлои Жао и Британка Емералда Фенел номиновани су заједно са Дејвидом Финчером и Ароном Соркином.

Присуство три жене у категорији за најбољег редитеља није мало изненађење с обизиром на то да је у последњих 77 година номиновано само пет женска редитеља, од којих је последња била Ава Дувернеј за Селму 2014. године.

Фенел, Kинг и Жао номиноване су за филмове Девојка која обећава (Promising Young Woman), Ноћ у Мајамију (One Night in Miami) и Земља номада (Nomadland), који је Америчко Национално удружење филмских критичара прогласило за најбољи филм 2020. године.

Британка Фенел је била главна сценаристкиња у другој сезони серије Killing Eve, а уједно глуми лик Kамиле Паркер Боулс у серији Kруна. Kинг је такође и глумица, а освојила је и Оскара и Златни глобус 2018. за улогу у филму If Beale Street Could Talk. Kинеска редитељка Жао је прва жена азијског порекла номинована за награду.

Опет „Нетфликс“

У исто време прошле године у Холивуду се највише завидело „Нетфликсу“ који је имао 34 номинације, али су на крају освојили само две награде. Ове године, пак, „Нетфликс“ поново доминира и то са невероватне 42 номинације, како у главним телевизијским, тако и у филмским категоријама.

Процене су да су им овогодишњи изгледи много већи, али нико са сигурношћу не може да тврди.

За једну од „Нетфликсових“ прошлогодишњих награда заслужна је Оливија Колман, која је освојила Златни глобус за улогу британске краљице Елизабете у серији Круна, што за многе није било изненађење јер она до тада није изгубила ниједну номинацију. Златни глобус је освојила и 2019. године за улогу британске крунисане главе у филму Миљеница, а 2017. за најбољу женску споредну улогу у филму Ноћни управник.

Глумачки дуели

Оливија Колман и ове године замало да уграби две номинације јер је била у ужем избору за улогу у филму Отац, али је номинована само за улогу у новој сезони серије Круна. Но дупла круна се смеши њеном сународнику, Британцу Саши Барон Коену, за два врло различита филмска глумачка остварења, у филму Борат накнадни филм и у Суђењу чикашкој седморици.

Још један Британац, легендарни Ентони Хопкинс, увек је озбиљан кандидат за било коју значајну награду кад код се појави на великом платну, мада изненађује чињеница да до сада није освојио Златни глобус иако је за ову награду од 1979. године номинован, чак, седам пута. На крају му је 2005. године уручен Златни глобус за животно дело.

Уколико Холивудско удружење страних новинара (Hollywood Foreign Press Association – HFPA) ове године одлучи да исправи ову неправду, 83-годишњи Хопкинс би постао најстарији глумац који је добио Златни глобус у категорији најбољи глумац.

Мада, претпоставља се да му ове године на путу стоји Чедвик Боузмен са својом последњом улогом у мјузиклу Ma Rainey's Black Bottom. Амерички глумац је преминуо у августу прошле године у 43. години од рака дебелог црева са којим се борио пуне четири године.

Фаворити са највише номинација

Филм Дејвида Финчера Манк има највише номинација – шест – исто као и серија Круна у категорији ТВ серија, која је изазвала много различитих коментара због начина на који су представљени чланови британске краљевске породице.

По броју номинација следе Соркинов филм Суђење чикашкој седморки (Trial of the Chicago 7) и ТВ комедија Schitt's Creek са по пет номинација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво