„Најтежа улога" расветљава тамне стране глумачког посла

Пројекат „Најтежа улога" је први регионални позоришни и филмски пројекат који се бави сексуалним насиљем над глумицама. У пројекат је, као медијска подршка, укључена и Радио-телевизија Србије.

Пројекат, који за сада уједињава организације и ангажоване колективе из Србије, Босне и Херцеговине (иницијатива Нисам тражила) и Црне Горе, покушаће да расветли тамну страну глумачког посла и из сенке бачене на каријере многих глумица осветли и прикаже њихове истините приче. 

„Најтежа улога" ће имати три фазе: истраживање и потрага за истинитим исповестима глумица, продукција позоришне представе у којој ће оне изводити своје и приче својих колегиница, а цео процес постаће материјал за документарни филм.

Пројекат има и едукативну димензију, јер ће у једној фази процеса укључити и студенте свих драмских одсека београдских академија.

Припрема појекта је почела током лета 2020, на иницијативу једне глумице која је приступила „АпсАрту" са својом исповешћу и прикупљеним исповестима својих колегиница. У октобру је  добијена подршка фондације „Реконструкција женски фонд", која је препознала важност ове иницијативе.

„Догађаји током јануара показали су да смо на правом путу а реакције из целог региона су сугерисале да морамо да направимо шири фронт", наводи се у саопштењу „АпсАрта".

У пројекат се до сада као подршка укључило и Народно позориште из Београда, а као медијска подршка и Радио-телевизија Србије.

О представи и уметничкој истини

Представа и њена уметничка и документарна истина отвориће бројна болна питања, не само у позоришној већ и у широј културној јавности Србије и региона.

Замишљена је као мозаичка структура која ће својом естетиком и формом бити нека врста отвореног процеса припреме представе, са поприлично избрисаним границама између личног и сценског, приватног и јавног, глумца и публике.

Бавиће се демистификацијом многих митова редитељско-глумачког еснафа који су често параван за сваковрсне манипулације и искоришћавања и маска за разна злодела, а све зарад естетских домета или стицања врхунских вештина и тајни заната.

Представа неће заобићи ни питања мушкараца који су доживели исту врсту сексуалног узнемиравања/злостављања, било од жена било од мушкараца из професије.

Филм и преплитање

Документарни филм настаје упоредо са овом представом и прати цео процес кроз који пролазе глумице које откривају своја искуства, али изводе и туђе болне приче.

Делови филма који ће бити снимани по театарским просторима постајаће и театарски материјал, део драмског наратива, и обрнуто.

Ова преплитања сугеришу дубоку и свеприсутну интегрисаност ових појава у свим сегментима женских живота. Филм ће такође верно бележити друштвену реакцију на појаву ове теме, као и припрему представе, тиме стварајући целокупну слику стварности, пише у Саопштењу.

Важност пројекта по тачкама

1. О сексуалном злостављању глумица, глумице треба да проговоре са свога јединог престола моћи – са сцене!

2. О оваквим темама као уметници позвани смо да говоримо, творећи уметничку истину која је најбољи лек против таблоидизиране и понижене стварности.

3. Говорећи о сексуалном злостављању глумица у извођачким уметностима проговарамо генерално о свеприсутном сексуалном узнемиравању и злостављању жена на нашим просторима, где се традиционално навикло да женско има да ћути и трпи.

4. Верујемо да је важно да прича буде регионална јер смо се осведочили страшном отварању рана у свим земљама у региону, те сматрамо да је важно да изађемо из оквира Србије, поручују организатори пројекта.

Саопштење је и позив свим глумицама у Србији и региону да, како организатори наводе, изађу из мрака ћутања и своја искуства поделе анонимно или лично на сајту "АпсАрта", на страници www.apsart.org/projekti/najtezauloga.

„Овај пројекат стварамо јер верујемо да је задатак уметности да сведочи истину, да буде глас потлачених, да освешћује појединца, мења друштвену климу, покреће питања а тиме и дијалог у заједници! Уосталом оно што је верујемо 'АпсАрт' и чинио за својих седамнаест година постојања", навели су организатори у Саопштењу.

Пројекат реализују „АпсАрт центар" за позоришна истраживања и "Next Game".

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи