Читај ми!

Марко Јанкетић о „Дари из Јасеновца“: Погледајмо филм пре него што критикујемо или хвалимо

Филм „Дара из Јасеновца“ имаће светску телевизијску премијеру, без могућности одложеног гледања, у суботу 20. фебруара у 20 часова на Првом програму РТС-а. Лик једног од најозлоглашенијих усташких официра - Вјекослава Макса Лубурића тумачи глумац Марко Јанкетић, који је за РТС испричао колико му је ова улога била изазовна и како се припремао за њу.

„Покушавао сам да нађем могућност да одбраним такву особу. Није било лако, међутим, ја сам у једном интервјуу већ рекао да је то јако занимљив лик, па су ме разапели и питали како злочинац може да буде занимљив, па и Хитлер је био занимљив, и Стаљин је био занимљив као и многи други... Просто, ради се о човеку који је био задојен неком мржњом из националног контекста, која мени није блиска. Једноставно, ја не умем да разумем да неко неког мрзи само зато што је другачије вере или нације и то је рецимо био највећи изазов за мене да се у том контексту бавим том особом и ликом“, објаснио је Марко Јанкетић.

Реплика комплекса Јасеновац је за потребе снимања направљена у једном месту поред Сомбора, донете су шине, парни воз и створен један потпуно аутентичан амбијент који је помогао глумцима да се уживе у своје улоге.

„То је једна врста глумачког мазохизма, ми глумци смо попут неких адвоката када бранимо те ликове које тумачимо, да бисмо били што ближи истини. И морам признати да то није ни мало лако“, испричао је глумац и додао да су овакви филмови битни зато што је потребно да се сви као појединци суоче са злочинима који су се десили невиним људима, јер у суспротном нећемо имати лепу будућност.

Такође, Јанкетић сматра да је веома важно што ће филм светску премијеру имати на РТС-у и што ће путем малих екрана широки аудиторијум имати прилику да га види.

„Ова прича није никад испричана кроз филм или позориште и потребно је да се исприча. Ужасно су ми вулгарне шпекулације у региону, где се о филму прича а да га нико није погледао, нико није видео шта смо ми као екипа урадили и направили. Хајде да погледамо филм прво па онда можемо да критикујемо или похвалимо“, истакао је Марко Јанкетић.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво