Читај ми!

Почиње 14. Кустендорф

Четрнаести Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф", почиње данас и трајаће до 25. јануара. Ове године, фестивал се одржава онлајн и може да се прати преко дигиталне платформе, на веб-адреси „kustendorf.online".

Фестивал почиње 22. јануара 2021, а у 18 часова и званично ће га отворити оснивач фестивала Емир Кустурица и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић. У оквиру отварања, поред представљања жирија, биће приказан рођендански омаж глумици Феј Данавеј, као и документарни филм Емира Кустурице Јунаци нашег времена.

У оквиру такмичарског програма, првог дана фестивала биће приказана четири разговора Емира Кустурице са ауторима и пет филмова: Одлутала Уне фон Мајдел из Немачке, Нина младог аутора из Бугарске Христа Сименова, Киша Пјотра Милчарека из Пољске, и филмови Петра Пешута из Србије За Вaсоту и Рио Жењe Казанкинe из Русије.  

Програмска целина „Савремене тенденције", почиње у 21.00 филмом Андреја Кончаловског Драги другови, а након филма биће приказан разговор режисера са Емиром Кустурицом. У оквиру „Ретроспективе великана", од 23.00 биће емитована прва епизода серије „Била једном једна земља" Емира Кустурице.

У такмичарском програму 14. Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф су  двадесет два краткометражна филма домаћих и иностраних аутора. Међународни жири који ће одлучити о победницима, чине Aличе Рорвахер, награђивана италијанска редитељка, глумац Мики Манојловић и Бруно Таријер, сниматељ и дизајнер звука из Француске. Награду „Вилко Филач" за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

Као специјална посластица за све љубитеље филмске уметности, биће приказани и разговори оснивачa фестивала Емира Кустурице са свим учесницима фестивала – ауторима чији се филмови приказују у такмичарском делу и у програму „Савремене тенденције".

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се