Читај ми!

Филм "Павле Павловић", премијерно на "онлајн" платформи

Класик редитеља-ветерана Пурише Ђорђевића, "Павле Павловић", из 1975-те године, 18-ти је дигитално рестауриран филм у оквиру пројекта "Вип Кинотека". У остварењу снимљеном у продукцији "Центар филма", које вечерас има "онлајн" премијеру, главне улоге тумаче Беким Фехмију и Милена Дравић.

Уз Девојку, Сан, Јутро и Подне, филм Павле Павловић је један од најважнијих филмова великана Пурише Ђорђевића. Његови филмски снови преточени у необичну, провокативну друштвену драму, наилазили су на баријере и забране у ондашњој Југославији.

"Филм је оштар, рекао бих чак и бруталан обрачун са аномалијама самоуправног социјалистичког друштва и средине 70-их година и није ни чудо што је у то време убрзо по настанку био скрајнут на националном Филмском фестивалу у Пули.  Оно што чини доста занимљивим публици овај филм јесу сонгови", рекао је Југослав Пантелић, директор Југословенске Кинотеке.

Главни јунак Павле Павловић је пожртвовани радник-металац, који у средини оптерећеној корупцијом, сломом морала и злоупотребом самоуправних слогана, постаје бунтовник који ће страдати. По мишљењу многих, то је једна од најбољих улога коју је остварио Беким Фехмију.Сагласна је и његова супруга и колегиница.

"Све оно кроз шта ће проћи Беким као јунак, како ће се понашати, шта ће говорити, то је све тако фантастично Беким провукао кроз себе, стојећи иза сваке реченице коју је изговарао", истакла је глумица Бранка Петрић.

Филм Павле Павловић, већ четири и по деценије, памти се по улогама најзначајнијих имена домаће сцене, Данила Бате Стојковића, Петра Божовића, Весне Пећанац, Стојана Аранђеловића. То је и филм у коме је Љубинка Бобић остварила своју последњу улогу.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво