Читај ми!

Одложен ФЕСТ, термин највероватније од 2. до 11. априла

Међународни филмски фестивал ФЕСТ, ове године, одржаће се касније, у складу са календаром великих светских филмских манифестација. Термин одржавања, највероватније, у априлу. Октобарски салон и ове и следеће године. Такође, 30. издање „Белефа“ планиран за крај јуна или почетак јула, али са модификованим концептом.

Секретар за културу Града Београда Иван Карл рекао је Танјугу да ће ФЕСТ 2021. бити одржан нешто касније него иначе, највероватније од 2. до 11. априла.

Карл напомиње да је фестивал у Берлину померен за март, додела Оскара за април, Кан за јун, као и ФЕСТ који због актуелности прати календар великих светских филмских манифестација.

„У прилог наведеном датуму иде и околност да ће се до априла осетити повољне последице вакцинације која у Србији већ узима замах, а биће још масовнија у фебруару и марту и код нас и у иностранству. Уз лепше време пред долазак пролећа и, надамо се сви, много мање заражених и релаксацију мера, мислим да ће и публика моћи комфорније да осети фестивалску атмосферу“, каже Карл.

Према његовим речима, план је да се програм ФЕСТ-а одвија у мањим дворанама, али већег капацитета и с максималним бројем пројекција, од јутарњих до касних вечерњих, како би се у потпуности искористио број места који у том тренутку буде дозвољен.

„Филмова ће бити довољно, а селектован програм у који сам имао увид делује изненађујуће добро имајућу у виду кинематографску годину иза нас“, истакао је Карл.

Секретаријат за културу, како је објаснио, данас је расписао редовни годишњи конкурс, који ће бити отворен за пријаве до 1. марта.

„Као што свима познато, прошле године је конкурс био отказан због епидемије ковида 19 и та средства су била солидарно преусмерена у санирање последица короне, на исплату финансијске помоћи нашим колегиницама и колегама без сталног запослења у градским установама културе“, наводи Карл.

Градски секретар за културу открива и када ће бити одржан Октобарски салон.

„Октобарски салон је бијенална манифестација, па није изводљиво да ове 2021. имамо тзв. дупло издање, што је оквир за остале смотре које се одржавају на годишњем нивоу, а које су 2020. отказане због короне. Зато смо одлучили да издање планирано за 2020. одржимо ове јесени, а да одмах 2022. имамо и наредни салон, како би се 2024. вратили у стандарни ритам сваке парне године“, објашњава Карл и напомиње да ће се Салон ове године одржати у Музеју 25. мај.

„У плану нам је да следеће године, надам се уз сагласност Министарства културе и Владе Републике Србије, Октобарски салон буде позициониран у такозваној старој згради Ложионице у Савској улици близу Београда на води, која је након најављеног реновирања иначе планирана за вишенаменски културни центар. Можда би у будућности могла да постане и примарна адреса Октобарског салона“, рекао је Карл.

број коментара 0 Пошаљи коментар