Читај ми!

Премијера филма „Коридор 92“, на РТС-у, 20. јануара у 21 сат – борба за „Пут живота“

На Првом програму РТС-а, у среду, 20. јануара у 21 сат, премијерно се емитује документарно-играни филм „Коридор 92“, који се бави хронологијом једне од најзначајнијих борби Војске Републике Српске – битком за пробој коридора у Посавини. Аутор филма је Слађана Зарић.

Била је то битка која је дефинисала судбину Републике Српске, а шта се открило после отварања архива? Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Слађана Зарић, ауторка филма Коридор 92, истакла је да ће доста тога бити ново за гледаоце из Србије. У Републици Српској то је битка о којој се толико прича и толико зна. А за неке гледаоце Србије, филм Коридор 92 је синоним за ауто- пут, Београд - Ниш.

„Наиме, ја започињем причу 3. марта 1992. године, када су регуларне трупе Хрватске војске, прешле мост који је раздвајао и данас раздваја Славонски и Босански Брод, и када су заједно са припадницима Хрватског вијећа одбране, а то је војска босанских Хрвата и Бошњака у којој Хрвати чине већину,напали српски народ. Ту имате ствари које су јако занимљиве", напомиње ауторка филма Слађана Зарић.

Истиче да Срби тада нису били баш организовани,то је почетак марта, и пре него што је и званично почео рат у Босни и Херцеговини. Они крећу да се повлаче и ЈНА која контролише тај део Посавине, Тузлански корпус, је негде у распаду. Тада долази до страшног страдања Срба, ту су се формирали логори, где је преко 2.800 Срба из Посавине прошло кроз те логоре.

"Оно што је можда јако занимљиво, поготово, нама овде у Србији, је да управо у том тренутку, марту и априлу 1992. године, када имамо припаднике Хрватске војке који прелазе у БиХ, и ратно дејствују на територији друге државе, ми у Србији имамо економске санкције, због учешћа у рату. Тада је Хрватска војска подигла и „Миг 21", да би дејствовале по положајима српске војске", рекла је ауторка филма.

Додаје да су тада напредовале хрватске трупе и пресекле „Пут живота", пут између Бијељине и Бањалуке. Тада цео западни део Републике Српске није имао струју око 40 дана, а због недостатка кисеоника у болницама умиру бебе.

Када је војска ЈНА напустила територију Босне и Херцеговине, тада се организује војска Републике Српске и креће у пробој Коридора. Да он тада није пробијен, не би било ни Републике Српске данас.

Колико је живота спасено?

„Спасени су сви становници тог подручја, а страдало је 580 припадника војске Републике Српске и припадника полиције Српске Крајине. То је битка која је дефинисала опстанак Републике Српске", истакла је ауторка филма Слађана Зарић.

Саговорници у филму су учесници битке, у којој је учествовало око 40.000 војника. У филму глуме Вук Костић, Александар Стојковић, Златан Видовић и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво