Читај ми!

Премијера филма „Коридор 92“, на РТС-у, 20. јануара у 21 сат – борба за „Пут живота“

На Првом програму РТС-а, у среду, 20. јануара у 21 сат, премијерно се емитује документарно-играни филм „Коридор 92“, који се бави хронологијом једне од најзначајнијих борби Војске Републике Српске – битком за пробој коридора у Посавини. Аутор филма је Слађана Зарић.

Била је то битка која је дефинисала судбину Републике Српске, а шта се открило после отварања архива? Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Слађана Зарић, ауторка филма Коридор 92, истакла је да ће доста тога бити ново за гледаоце из Србије. У Републици Српској то је битка о којој се толико прича и толико зна. А за неке гледаоце Србије, филм Коридор 92 је синоним за ауто- пут, Београд - Ниш.

„Наиме, ја започињем причу 3. марта 1992. године, када су регуларне трупе Хрватске војске, прешле мост који је раздвајао и данас раздваја Славонски и Босански Брод, и када су заједно са припадницима Хрватског вијећа одбране, а то је војска босанских Хрвата и Бошњака у којој Хрвати чине већину,напали српски народ. Ту имате ствари које су јако занимљиве", напомиње ауторка филма Слађана Зарић.

Истиче да Срби тада нису били баш организовани,то је почетак марта, и пре него што је и званично почео рат у Босни и Херцеговини. Они крећу да се повлаче и ЈНА која контролише тај део Посавине, Тузлански корпус, је негде у распаду. Тада долази до страшног страдања Срба, ту су се формирали логори, где је преко 2.800 Срба из Посавине прошло кроз те логоре.

"Оно што је можда јако занимљиво, поготово, нама овде у Србији, је да управо у том тренутку, марту и априлу 1992. године, када имамо припаднике Хрватске војке који прелазе у БиХ, и ратно дејствују на територији друге државе, ми у Србији имамо економске санкције, због учешћа у рату. Тада је Хрватска војска подигла и „Миг 21", да би дејствовале по положајима српске војске", рекла је ауторка филма.

Додаје да су тада напредовале хрватске трупе и пресекле „Пут живота", пут између Бијељине и Бањалуке. Тада цео западни део Републике Српске није имао струју око 40 дана, а због недостатка кисеоника у болницама умиру бебе.

Када је војска ЈНА напустила територију Босне и Херцеговине, тада се организује војска Републике Српске и креће у пробој Коридора. Да он тада није пробијен, не би било ни Републике Српске данас.

Колико је живота спасено?

„Спасени су сви становници тог подручја, а страдало је 580 припадника војске Републике Српске и припадника полиције Српске Крајине. То је битка која је дефинисала опстанак Републике Српске", истакла је ауторка филма Слађана Зарић.

Саговорници у филму су учесници битке, у којој је учествовало око 40.000 војника. У филму глуме Вук Костић, Александар Стојковић, Златан Видовић и други.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 20. јан 2021, 22:58) - iGor [нерегистровани]

Хаотично

Превише уопштено. Само су споменуте најтеже борбе.
Добор кула заслужује бар један цео документарни филм.

Фала на пажњи.

(среда, 20. јан 2021, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

филм

Треба снимити филмове о српским борбама од Бијељине до Требиња. Офанзиве и страдања , Митровданска, егзодус из Сарајева, Горажде, Рогој, Олобо, Брратунац, Сребреница, Бијељина...

(среда, 20. јан 2021, 15:33) - Jos jedan iz VRS [нерегистровани]

Bez naslova

Ziv je Veljko, umro nije, dok je Srpske i Srbije!

(уторак, 19. јан 2021, 21:49) - RSK [нерегистровани]

Krajina

Spomenite i borce Republike Srpske Krajine čija je uloga u proboju koridora bila velika.

(понедељак, 18. јан 2021, 13:53) - Војник ВРС [нерегистровани]

Опаска

Све похвале за филм... и мала примједба, тј. занима ме зашто је у филма изостављен покојни Вељко Миланковић!?