Читај ми!

Редитељ „Паразита“ председник жирија 78. Фестивала у Венецији

Редитељ „Паразита“, Бонг Џон-хо, председаваће главним жиријем 78. Филмског фестивала у Венецији у септембру, што је први пут да један јужнокорејски редитељ буде изабран на ову позицију.

Филмови Бонг Џон-хоа се нису појављивали на Филмском фестивалу у Венецији, али он је ушао је у историју 2020. године када је његово остварење Паразит постао први филм на страном језику који је освојио признање за најбољи филм у скоро стогодишњој историји доделе Оскара – и још три Оскара у другим категоријама – поштоје освојио и Златну палму у Кану 2019. године.

„Међународни филмски фестивал у Венецији са собом носи дугу и богату историју и част ми је што сам уткан у његову прелепу кинематографску традицију“, навео је Бонг у изјави. „Као председник жирија – и што је још важније као вечити филмофил – спреман сам да се дивим и аплаудирам свим сјајним филмовима које је фестивал одабрао. Испуњен сам искреном надом и узбуђењем“, дода је редитељ.

Уметнички директор Венецијанског фестивала, Алберто Барбера, наглашава да је прва добра весту у вези са 78. филмским фестивалом у Венецији то да је Бонг Џон-хо са одушевљењем прихватио да председава жиријем и додао да је Бонг „један од најаутентичнијих и најоригиналнијих гласова у светској кинематографији“.

„Неизмерно смо му захвални што је пристао да своју страст пажљивог, радозналог филмофила без предрасуда стави у службу нашег фестивала“, напомиње Барбера. „Задовољство ми је и част што могу да поделим радост овог тренутка са небројеним поштоваоцима, широм света, његових изванредних филмова“.

Познат по томе што је друштвена питања уткао у личну драму, Бонг је икона јужнокорејске кинематографије још од шармантног, али узнемирујућег филма Сећања на убиство из 2003. године. Домаћин из 2006. био је један од првих јужнокорејских филмова који је остварио 10 милиона долара од продаје улазница.

Његова научно-фантастична парабола Ледоломца, у којој су глумили Крис Еванс, Џон Харт, Тилда Свинтон, Ед Харис и Октавија Спенсер, означила је Бонгов пробој на међународну сцену.

Редитељ је такође проглашен и за једну од „100 најутицајнијих личности“ у 2020. години.

Венеција је 2020. године извела изузетан подвиг као једини врхунски међународни фестивал који је био одржан, мада у много мањем издању, у септембру, непосредно пре почетка другот таласа ковида-19.

Златни лав је припао веома хваљеном филму Клои Чао Nomadland, у којем глуми Френсис Мекдарманд. Очекује се да ће овај филм, који је недавно и од стране филмских критичара проглашен за најбољи, бити главни претендент на остале филмске награде.

Планирано је да се 78. Венецијански филмски фестивал одржи од 1. до 11. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво