Читај ми!

Мемедовић нас за Нову годину упознаје са сасвим природним лепотама Старе планине

Већ традиционално, Јован Мемедовић спрема Новогодишњи специјал емисије „Сасвим природно“. Ове године, није ишао на делак пут, остао је у „нашем дворишту“ и одатле донео занимљиве и поучне приче. На почетку 2021. године, изблиза ћемо видети Стару планину.

Није се баш могло путовати ове године, истиче Јован Мемедовић, аутор емисије за чију реализацију је путовање неопходно.

„Покушавао сам да одем да направим причу о Босни, да назовем емисију Босно моја, али није ни то могло па смо на крају отишли на Стару планину. Испоставило се да смо добро проценили, причам у име свог тима“, каже Мемедовић. 

Према његовим речима, Стара планина била је у жижи претходних година из више разлога - изградња хотела, али и у негативном контексту мини-хридроелектрана.

Богатство: водопади, речице, аутентична села Старе планине 

„Та планина је Богом дана, ми то и не знамо. Кроз нашу земљу пролази отприлике у дужини од 100 километара и ту имате свега – дивљег, нетакнутог, чистог, бар ја то доживљавам као лепоту“, истакао је Мемедовић.

На простору планине има регистрованих око 80 водопада, много речица, река, много аутентичних, лепих села. 

С друге стране, пошто није на главној путањи, мало је скрајнуто, ту се крије опасност, оценио је Мемедовић, јер би неки хтели да „заграде, подигну, бетонирају“. 

„То није само код нас, него у целом свету, кад се појаве такозвани билдери. У Америци они ће правити казина, аеродроме, ризорте, а код нас се дижу неке друге вишеспратнице где им није место. Ту се појавио интерес инвеститора за МХЕ, то је била препорука ЕУ да је то обновљив извор енергије“, објашњава гост Јутарњег програма.

Мештани кад су схватили, подигли су се на ноге, прича Јован, потпомогнути еколозима, заштитарима из целе земље, и почели да бране изградњу.

„То је трајало дуго. Нејасно је било како Завод за заштиту природе може да дâ дозволу некоме да уништи природу. Успели су да одбране, држава коначно доноси закон да је забрањена изградња било чега, поготово МХЕ у заштићеном подручју, а Стара планина то јесте, практично је добила статус парка природе“, истакао је новинар и аутор.

Природу морамо да чувамо јер је остављамо будућим генерацијама 

Кроз борбе као што је била ова за одбрану река Старе планине, како Јован Мемедовић каже, људи праве критичну масу и кажу да нешто неће.

„Коначно имамо свести и нећемо дозволити тек тако да се уништи природа. Конкретно, река је за мештане тих села извор живота. Ако ставиш бетонске бране, река нестане, уђе у цеви и после се поново појави. Ипак, све се срећно завршило“, истиче Мемедовић. 

Прича о Старој планини је део новогодишњег специјала Сасвим природно који ће бити емитован 1, 2. и 3. јануара.

„Успели смо да снимимо толико материјала да можемо да направимо две и по емисије. Емисије 1. и 2. јануара трајаће по 55 минута, а у недељу, у стандардном термину, емисија ће трајати 30 минута“, најавио је аутор и истакао да је остало још неиспричаних прича о овој планини које ће сачекати неку другу прилику. 

Широм Србије има још „нападнутих“ река плановима о изградњи МХЕ, али слична ситуација је и у Босни и Херцеговини и Црној Гори.

„Кренуло је негде од Аустрије, па све до Грчке, али еколошки свесније државе, као што је Словенија, забраниле су МХЕ“, истакао је Мемедовић и поручио да се наша еколошка свест буди јер полако схватамо да је природа нешто што остављамо будућим генерацијама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво