Читај ми!

Шта су Београђани гледали 30-их година у Касини

Филмом „Грешница без греха“ из 1930, у режији пионира филма на нашим просторима Косте Новаковића, који је дигитално рестаурирала Југословенска кинотека, свечано је отворен пројекат „Сезона европских филмских класика“ у организацији Асоцијације европских филмских архива и кинотека и уз подршку Европске комисије.

Пројекцијом на званичном Јутјуб каналу Југословенске кинотеке, једног од првих сачуваних дугометражних немих играних филмова у Србији и Краљевини Југославији, социјалне мелодраме Грешница без греха у којој се појављују глумци Перса Павловић, Соња Станисављевић, Виктор Старчић и Жанка Стокић којој је ово једина филмска улога, подсетили смо се шта су Београђани гледали у биоскопу „Касина“ пре тачно 90 година и како је изгледао први српски филм који се у оно време тематски доживљавао као слободнији, јер је говорио о замкама велеграда.

„Европска публика биће у прилици да погледа нову дигитално рестаурирану верзију Новаковићевог филма која је проширена за накнадно пронађене материјале Грешнице без греха на виражираној нитратној филмској траци. За потребе ове верзије филма музику је компоновао господин Мирослав Крстић и она додатно дочарава шумадијско село и метрополу Београд с краја 20-тих и почетка 30-их година прошлог века“, каже Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Подсећање на културно наслеђе у оквиру „Сезоне европских филмских класика“ има за циљ подизање свести о значају филмских архива, нарочито међу млађом публиком.

„Серијом бесплатних онлине пројекција, Европска асоцијација филмских архива и кинотека, уз снажну подршку Европске комисије има за циљ да слави сву лепоту различитости култура наших земаља“, наводи Пантелић.

Поред Југословенске кинотеке, још 21 кинотека и филмских архив, чланице Европске асоцијације филмских архива и Кинотека до средине наредне године представиће дигитално рестуариране класике из својих богатих архива.

Говорећи о Новаковићевој Грешници без греха, престоничка штампа у Краљевини Југославији, између осталог је писала: „Напокон се појавио један успео филм са домаћим глумцима и зато треба одати признање редитељу Кости Новаковићу који је јасним, чистим и добрим снимцима као у страним филмовима, доказао да се и у Србији може пођеданко добро снимати.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи