Читај ми!

Магија италијанске Чинечите у нашем дому

Од данас, првог децембра, па сваког наредног уторка и среде, тачно 11 догађаја одвешће нас у магични и свет Федерика Фелинија путем његових ремек-дела, од филма „Живот је леп“ преко „Kазанове“, затим у свет шпагети вестерна Серђа Леонеа и оне заносне атмосфере његовог чувеног „Било једном у Америци“, а све то путем виртуелне туре.

Захваљујући иницијативи „Чинечита на један клик“ и „Италијански аудиовизуелни музеј (MIAC) на један клик“, кроз два циклуса предавања о седмој уметности која је омогућио Иститут „Луче Чинечита“, од данас па до 5. јануара 2021. године биће могућа шетња кроз историју италијанског филма преко разних филмских сетова, реквизита и костима из филмова, мултимедијалних артефаката који се налазе у Италијанском аудиовизуелном музеју.

Све то ће заинтересованима бити доступно на компјутеру или телефону, преко друштвених мрежа тј. званичних Фејсбук, Јутјуб и Инстаграм профила "Cinecittà si mostra", MIAC-а и Иститута „Луче Чинечита“.

На том путу моћи ће да се открије антички Рим како је приказан у сталној поставци Чинечите, хаљине и одела глумаца, сценографски елементи попут Пинокија Роберта Бенињија. Ту су и сви реквизити који се користе иза кулиса, специјални ефекти и читава историја италијанског филма од почетака до данашњих дана.

Сваког уторка и среде биће могуће видети два инсерта познатих филмова за децу и одрасле. Уторак ће бити посвећен виртуелним турама "Cinecittà si mostra е Feliniana – Ferretti Sonia Feliniana", док ће среда укључити рефлекторе у Музеју који кроз филм, видео-инсталације и мултимедијалне представе открива 120 година филма, радија и телевизије деци, а и старијима који су души и даље деца.

Неки од садржаја су и на знаковном језику. Детаљни програм је могуће видети на сајту.

број коментара 0 Пошаљи коментар