Читај ми!

Фестивал ауторског филма отворио ирански добитник Златног медведа

У београдској Комбанк дворани, уз стого поштовање епидемијских мера отворен је 26. Фестивал ауторског филма. Биће приказано више од 70 остварења. Њих 11 такмичи се за награду „Александар Саша Петровић“.

Уместо недеље, добили смо месец ауторског филма. Програм није згуснут, број пројекција је повећан, а посета дворанама ограничена. То је резултат одговорног понашања фестивала и поштовања мера. Ипак постојала је дилема – да ли у оваквим околностима, има смисла правити фестивал?

„Ми смо сигурни да има баш у оваквом времену улога уметности је посебно важна, важнија и лековитија него у неким нормалним околноситма. Уметност је завера против света у коме живимо и она је можда једино прибежиште које нам преостаје“, каже Срдан Голубовић, предедник жирија фестивала.

За сам почетак фестивала, добитник Златног медведа на овогодишњем Берлиналу – иранска драма у четири чина Зло не постоји чији се аутор београдској публици обратио видео поруком.

„Фестивал се одржава у веома тешко време епидемије ковид-19 и мислим да је то озбиљна и инспиративна порука свима нама да можемо добро одржавати међуљудске односе у овој ситуацији и то кроз филм“, истакао је ирански редитељ Мохамед Расулоф.

Уз дневне биоскопске пројекције, доступне су и оне на платформи MOJ OFF за један део фестивалских наслова.

„Оно што ће ову годину разликовати од других је гостију нема, али ћемо се трудити да се гости укључују на конференције које ће бити одржаване онлајн“, каже Игор Станковић.

На одговорно понашање упућује и званични плакат 26. Ауторског фестивала, мотив из филма Кичма, Влатка Гилића који је још давне 1975. пророчански упозоравао на опасна загађења и епидемију непознате болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво