Читај ми!

Фестивал ауторског филма отворио ирански добитник Златног медведа

У београдској Комбанк дворани, уз стого поштовање епидемијских мера отворен је 26. Фестивал ауторског филма. Биће приказано више од 70 остварења. Њих 11 такмичи се за награду „Александар Саша Петровић“.

Уместо недеље, добили смо месец ауторског филма. Програм није згуснут, број пројекција је повећан, а посета дворанама ограничена. То је резултат одговорног понашања фестивала и поштовања мера. Ипак постојала је дилема – да ли у оваквим околностима, има смисла правити фестивал?

„Ми смо сигурни да има баш у оваквом времену улога уметности је посебно важна, важнија и лековитија него у неким нормалним околноситма. Уметност је завера против света у коме живимо и она је можда једино прибежиште које нам преостаје“, каже Срдан Голубовић, предедник жирија фестивала.

За сам почетак фестивала, добитник Златног медведа на овогодишњем Берлиналу – иранска драма у четири чина Зло не постоји чији се аутор београдској публици обратио видео поруком.

„Фестивал се одржава у веома тешко време епидемије ковид-19 и мислим да је то озбиљна и инспиративна порука свима нама да можемо добро одржавати међуљудске односе у овој ситуацији и то кроз филм“, истакао је ирански редитељ Мохамед Расулоф.

Уз дневне биоскопске пројекције, доступне су и оне на платформи MOJ OFF за један део фестивалских наслова.

„Оно што ће ову годину разликовати од других је гостију нема, али ћемо се трудити да се гости укључују на конференције које ће бити одржаване онлајн“, каже Игор Станковић.

На одговорно понашање упућује и званични плакат 26. Ауторског фестивала, мотив из филма Кичма, Влатка Гилића који је још давне 1975. пророчански упозоравао на опасна загађења и епидемију непознате болести.

број коментара 0 Пошаљи коментар