Читај ми!

„Поред тебе“ – први српски филм чија се радња дешава током пандемије

Први српски филм који као једну од тема има и пандемију коронавируса биће „Поред тебе“ у режији Стевана Филиповића и, у ствари, је наставак приче и филма „Поред мене“.

Филм Поред тебе је наставак филма Поред мене, и радња се дешава пет година касније. Гошћа Јутарњег програма, глумица Мина Николић, тумачи лик Ксеније, новинарке таблоида која креће у потрагу за несталим другом из разреда у доба „закључавања".

Намеће се питање како протиче њена потрага, када нема изласка из куће. Гост Јутарњег програма, редитељ Стеван Филиповић наводи да управо та необична околност коју нам је донела пандемија доприноси трилерском заплету филма.

„Оно што она свакако може да истражује је тај наш дигитални отисак који сви остављамо. Ти наши идентитети који су тамо су доступни. Само је питање да ли је новинарка добра и шта ће успети да закључи. Како ће из тих разговора преко Зума, Скајпа и тако даље, са потенцијалним осумњиченима или људима који можда нешто знају и имају неке трагове, моћи да извуче оно што је битно да реши ту 'Агата Кристи' мистерију која се дешава пет година после оног закључавања у филму Поред мене“, додаје редитељ.

Лик Ксеније у филму Поред мене је био много мање разрађен и у суштини епизодна улога. Мина Николић признаје да је тек у овом наставку почела да открива њен лик и да су ишли до најситнијих детаља њеног карактера и навика који су јој много значили у току самог рада.

„Јако је интересантна особа са свим својим манама и врлинама и мислим да ће, ако публика успе да види бар део тога што смо урадили, мислим да ће бити добро“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

Поред тебе је, како напомиње Стеван Филиповић, заправо нека врста наставка и његовог фима Шишање и филма Поред мене, а следи и наставак Поред нас, што је још једна од ствари која ће публици бити занимљива.

„На тај начин ми градимо један шири имагинарни свет у коме ти ликови живе. Нешто слично што су урадили људи из 'Марвела' када су правили ове Осветнике и све те споредне филмове“, додаје Филиповић.

Занимљива глумачка подела

У овом филму глумиће између осталих и Светлана Бојковић и Бранислав Трифуновић. Али и Миријам Марголис, британска глумица која је најпознатија по улози професорке у филмовима о Харију Потеру. Миријам је публици позната и из хит серије Црни Гуја, а освојила је и награду Бафта за филм Мартина Скорсезеа Доба невиности. У филму Поред тебе игра бака Веру која живи у Београду са својим псом Титом.

Како објашњава Стеван Филиповић, бака Вера коју тумачи Миријам Марголис је Енглескиња из Манчестера која се заљубила у једног Србина и шездесетих дошла у Југославију, а онда се заљубила и у Југославију и у Тита. Тако јој је та пудлица, с обзиром на то да је и Тито имао пудле, нека врста омажа том периоду у коме је оставила срце и већи део живота и не може да се помири са тим да Југославија више не постоји. Део тога је пренела и на своју унуку, Ксенију, и између њих се развија врло динамичан однос.

Стеван је госпођу Марголис упознао још 2016. године када је филм Поред мене приказиван на Универзитету у Кембриџу и у британском парламенту.

„То је био разговор везан за неку другу улогу, за други филм. Међутим, мене је фасцинирало колико је она образована. Она је скромна, па каже да Енглези не знају историју. Она зна баш доста о бившој Југославији и влада историјским чињеницама. То ми је било инспиративно и када сам почео да размишљам о овом филму то ми је била најлуђа идеја коју сам могао да смислим. Ипак смо пробали. Наш продуцент, Маркус Ејгар, је успоставио комуникацију са њеним агентима, а ја сам написао биографију бака Вере и то јој послао, а не сценарио. Она је то прочитала, одушевила се и прихватила“, каже гост Јутарњег програма.

Мина Николић додаје да је сарадња са госпођом Марголис била одлична, пријатна, људска, права, искрена, лепа и да им је то било непроцењиво искуство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије