Читај ми!

„Име народа” и „Хотел Београд” на фестивалу пред грачаничком публиком

Косово и Метохија међународни филмски фестивал (КММФФ) одржаће се под слоганом „Овде!" од 3. до 5. новембра у Дому културе Грачаница, најавили су организатори.

Пратећи дешавања на домаћој филмској сцени КММФФ се ове године фокусира на домаће биоскопске хитове, као и наслове који представљају нови талас и доносе нову енергију нашој кинематографији, наводе организатори. 

Осим домаћих, биће приказани и страни филмови који су обележили значајне европске фестивале.

Фестивал ће у уторак, 3. новембра у 19 сати, свечано отворити филм Име народа редитеља Дарка Бајића.

Реч је о историјској саги о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века, рађеној по сценарију Милована Витезовића.

Главну улогу игра Љубомир Бандовић, док су у осталим улогама Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Никола Ристановски, Милутин Мима Караџић и други.

У селекцији домаћих филмова публици ће бити представљен други документарни филм Јелене Раденовић, Уметност сећања.

Тема филма су споменици подигнути у периоду социјализма, које у последње време поново „открива" нека нова публика широм света.

Један од саговорника у филму је и проф. Миодраг Живковић, вајар, аутор споменика на Тјентишту, Кадињачи, у Крагујевцу.

„Црноталасна храброст” 

Дебитантско дугометражно остварење младе редитељке Милене Грујић, филм А. С. (25) која потписује и сценарио инспирисан истинитим догађајем такође ће бити представљен публици на КММФФ.

Након премијере на Фестивалу ауторског филма А. С. (25) изазива велику пажњу критике због своје „црноталасне храбрости".

На 55. Филмским сусретима у Нишу Владимир Гвојић добио је награду „Цар Константин" за улогу Салета у том филму.

Биоскопски хит чију је редовну дистрибуцију, нажалост, прекинула пандемија коронавируса, Хотел Београд такође стиже пред публику у Грачаници. 

Ова комедија је већ на премијери показала велики биоскопски потенцијал и верујемо да ће то бити хит који ће у пуном капацитету вратити публику у биоскопе чим дође време за његову дистрибуцију.

Мој јутарњи смех о коме се највише говори откако је освојио Гран при Фестивала ауторског филма, након чега више признања на фестивалима у Кијеву, Лесковцу, Панчеву, Крагујевцу, Нишу, Мотовуну…

Ова непретенциозна „комедија очаја" дефинитивно је обележила претходну филмску годину и донела нашој кинематографији нову енергију.

Отац, редитеља Срдана Голубовића је имао светску премијеру на овогодишњем филмском фестивалу у Берлину на којем је освојио две награде, а потом је крајем фебруара отворио 48. београдски ФЕСТ.

Филм је тренутно у конкуренцији и за награде Европске филмске академије (ЕФА), а од премијере до данас освојио је бројна признања на нашим и светским фестивалима.

Викенд са ћалетом је нови филм Мирослава Момчиловића, аутора биоскопских хитова Седам и по, Чекај ме, ја сигурно нећу доћи, Смрт човека на Балкану, Смрдљива бајка и Кад порастем бићу Кенгур (сценариста). 

Викенд са ћалетом, за који Момчиловић потписује и сценарио, доноси причу о паралелним световима, о оцу и сину различитих карактера који након година раздвојености покушавају да успоставе пријатељски однос у току само једног викенда.

Норвешко-шведски филм Нада редитељке Марије Седал победник је Фестивала европског филма Палић.

Филм говори о односу двоје уметника који запада у кризу због болести главне јунакиње. Жири палићког фестивала истакао је да их је филм „на изненађујући начин дирнуо сировошћу којом је приступио својој теми, а притом никада није био језив".

Филм Зној је пољско-шведска копродукција у режији Магнуса вон Хорна, који се 2015. године појавио као дебитант са награђиваним филмом The here after. Ове године је био један од фаворита фестивала у Кану који, нажалост, због пандемије није одржан.

Филм током три дана прати живот фитнес мотиваторке Силвије Зајц, која на друштвеним мрежама има стотине хиљада пратилаца.

Иако је окружена лојалним радницима и људима који јој се диве, она је у потрази за присним односом у којем би са неким могла да створи блискост и дели своју интиму.

„Патроле” после „Праваца” 

Још један европски филм који ће публика имати прилику да погледа је остварење Стефана Командарева Патроле.

Рађен према истинитој причи, сценарио филма Патроле у својој основи разматра савремено бугарско друштво, са свим тренутним проблемима и апсурдима.

Филм Патроле снимљен је у српској копродукцији и представља својеврсни наставак Комадаревљевог последњег остварења Правци, који је 2017. године приказан у селекцији „Известан поглед” у Кану.

Најмлађа публика ће, као и сваке године, имати свој посебан простор на фестивалу и моћи ће да ужива у филмовима Суперјунак СамСам, Чувари Оза и Кућни патуљци: операција колачићи.

Косово и Метохија међународни филмски фестивал организује Европски културни форум у сарадњи са Домом културе Грачаница, под покровитељством Министарства културе Републике Србије.