Читај ми!

Покретне слике су нераскидиви део наше културне баштине

Светски дан аудио-визуелне кутурне баштине обележава се већ 14 година сваког 27. октобра. Циљ обележавања овог датума је да се развије свесто о потреби хитне заштите аудио-визуелног наслеђа.

Крајем октобра 1980. године, на Генералној скуштини Унеска у Београду усвојене су Препоруке о чувању и заштити покретних слика, чиме је први пут званично скренута пажња на културну и историјску важност телевизијских и филмских снимака и упућен апел да се одлучном акцијом осигура њихова заштита.

„Културна добра су необновљив ресурс, она једном кад нестану, нестану заувек. Ако се нешто негде брзо мењало, то је како су се покретне слике мењале – од начина снимања, до начина чувања. Дакле, на нама је да овај и свих других дана бринемо о покретним сликама, јер оне су нераскидиви део са нашом цивилизацијом“, наглашава Радослав Зеленовић.

Један од највећих пројеката Завода за проучавање културног развитка у протеклих неколико година је „Временска линија културе“.

„Оно што је везано за 'Временску линију културе' јесте да је то интерактиван сајт, тако да сви корисници сајта могу да предложе и своје садржаје које ми онда прегледамо, одобравамо и објављујемо на 'Временској линији'. Такође, 'Временска линија културе' је преведена већим делом на енглески језик, што ће сигурно послужити и промовисању наше аудио-визуелне баштине и ван граница Републике Србије“, наглашава Вук Вукићевић, директор „Запрокула“.

Музејски депо РТС-а основан је пре 15 година, а чува телевизијску баштину од њених пионирских дана. Ове године без обилазака и скупова, а неке од следећих, надамо се у простору одговарајућем за Музеј телевизије.

број коментара 0 Пошаљи коментар