Читај ми!

Стеван Филиповић: Стрпљење је мој нови животни мото

Редитељ Стеван Филиповић се управо вратио из Француске са фестивала филмске фанстастике у Ментону где је добио специјалну награду жирија за кратки филм инспирисан „Ратовима звезда“, а већ припрема нову филмску причу која ће се одигравати у доба пандемије коронавируса.

На Фестивалу у француског граду Ментону приказн је филм Стевана Филиповића Star Wors breaking point, кратки филм који се базира на митологији серијала Ратови звезда Џорџа Лукаса. Филм је сниман крајем прошле године и премијеру је имао уочи приказивања последњег наставка ове саге, Успон Скајвокера.

„Та нека наша љубав према Ратовима звезда и према целом том жанру се у том филму скупила, и то захваљујући огромној екипи професионалаца који се у Србији баве специјалним ефектима, макетама, прављењем маски“, наглашава редитељ.

Филм је био номинован у чак седам катергорија на Фестивалу у Ментону, а освојио је специјалну награду жирија за кратки филм, што Филиповића радује јер је то награда која припада целој екипи.

Поред тога, прослављени редитељ, Стеван Филиповић, припрема и нови филм чија радња ће се дешавати у доба коронавируса. Идеја је, како каже, настала још током обимних припрема за први филм будуће трилогије, Поред мене.

„Ми смо развили биографије свих протагониста много детаљније него што се то обично ради у филмовима и имали смо базу из које смо ушли у писање онога што ће сада бити трећи део Поред нас. Онда се десила та корона и припреме за снимање тог филма који је добио и подршку Филмског центра Србије и ХАВЦ-а у Хрватској су обустављене“, наводи Филиповић.

Онда се из те енергије изродила идеја да искористе ову јединствену ситуацију и напишу филм који ће се дешавати у доба короне и то у форми Агата Кристи детективске мистерије у којој ће главна јунакиња, новинарка, покушати да реши мистерију нестанка другара из разреда.

„Тако се родио и Поред тебе, други део будуће трилогије", додаје редитељ.

У филму Поред тебе поред наших глумаца појављују се и позната имена из иностранства, између осталих и британска глумица која је добила награду Бафта, Миријам Марголи. Филиповић признаје да је њено појављивање у филму који режира остварење његових снова. Каријеру Миријам Марголи прати још од детињства, почев од улоге шпанске принцезе у серији Црни Гуја,  затим у Скорцезеовом филму Доба невиности, за који је и добила награду Бафта, као и у улози професорке ботанике у серијалу о Харију Потеру.

„Преко нашег агента у Британији, Маркуса Ајгера, успоставио сам комуникацију са њеном агенцијом и имао састанак пре неколиго година. Онда када се десило Поред тебе и када смо почели да пишемо филм, пало ми је на памет, хајде да пробамо некако, иако звучи немогуће, да пробамо да напишемо лик за Миријам. Онда сам написао ту бака Веру која је Енглескиња из Манчестера која је била заљубљена у Југославију и у једног Србина, удала се за њега и дошла да живи у Београд“, објашњава Стеван Филиповић.

Осим ње, у филму Поред тебе се појављује и најстарији европски глумац, Власта Влаисављевић, Цеца бојковић, Бане Трифуновић и многи други. Уколико епидемијска ситуација буде дозволила, априла следеће године филм Порет тебе би требало да се нађе пред публиком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво