Читај ми!

Дани српског класичног филма ексклузивно на великом платну

Нови биоскоп Синеплекс Галерија Београд, ексклузивно ће организовати Дане српског класичног филма, у оквиру којих ће бити приказана највећа остварења домаће кинематографије.

На великом платну новоотвореног Синеплекс биоскопа ће бити пуштено седам рестаурираних наслова југословенске кинематографије у периоду од 30. октобра до 5. новембра. 

Као што је за Американце чувена Терминаторова: „Вратићу се" или Кларка Гебла: „Искрено, драга, баш ме брига" (Прохујало с Вихором), за нас су то: „Вози, Мишко!", „И тата би, сине", „Ђура ће ти опростити што те је тукао", „Да се ја питам, ја бих протерао аутобус овуда", „А звала се сасвим обично: Јагодинка Симоновић", и многи други филмски цитати.

Чињеница је да су бисери са великог платна одавно постали део речника данашњице.

У оквиру Синеплекс дана српског класичног филма ће се приказати седам култних остварења продуцентске куће „Центар Филм": Маратонци трче почасни круг, Национална класаВарљиво лето '68, Лепота порока, Давитељ против давитеља, Нешто између и Посебан третман.

Сусрет нове публике са овим класицима представља прави спој класичног и модерног и од великог је значаја за нашу кинематографију. 

Ова остварења су одувек била вољена међу публиком и представљају благо наше културе.

Самим тим, од велике важности је било сачувати ове филмове и дати прилику публици да се подсети или упозна са великанима српског глумишта, као и најистакнутијим филмским ствараоцима са ових простора.

Поново ће се на великом платну појавити Драган Николић, Милена Дравић, Павле Вуисић, Зоран Радмиловић, Оливера Марковић, као и многи други истакнути глумци и глумице који су обележили сцену ових простора неколико деценија уназад. 

Култна остварења дигитално су рестаурирана у одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Југословенске кинотеке у оквиру пројекта „ВИП Кинотека'' који од 2017. спроводе Југословенска кинотека и „Вип мобајл".

Карте за Дане српског домаћег филма ће ускоро бити у продаји по цени од 300 динара.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи