Читај ми!

Противљење заборављању историје као став - швајцарска ретроспектива Зафрановићевих остварења

Угледни швајцарски „Штаткино Базел" у новембру приређује велику ретроспективу филмова Лордана Зафрановића.

Осим ратне трилогије, Окупација у 26 слика, Пад Италије, и Вечерњих звона, публика ће имати прилику да гледа Недељу 2 (1969), Муке по Мати (1975), и за ову прилику, новодигитализовани Залазак столећа - Тестамент Л.З. (1993). 

Програм укључује и средњометражне и краткометражне филмове Аве Марија (Моје прво пијанство), Послије подне (Пушка), Валцер (Мој први плес), Људи (У пролазу), Симфонија небеског града и Дух времена...

Биће приказан и филм Ватрослава Мимице Прометеј са отока Вишевице (1964), са младим Лорданом у глумачкој улози партизана по имену Нико.

„Филмови Лордана Зафрановића говоре о епским контрастима Средоземља, о бљештавој поподневној врућини и људима чија је животна средина сурова, али и о прелепим далматинским пејзажима. Овај југословенски филмски стваралац приближио се животном стилу људи и њиховој свакодневици".

„Као одлучујућа фигура у покрету обнове Црног таласа, Зафрановић је својим култним филмом Окупација у 26 слика поново и на посебан начин открио жанр југословенског партизанског филма. Поред богатих медитеранских пејзажа, убацује контраст кроз приказ среће у младости. Уз компоненту доласка самог зла - кроз фашизам, приказује и колапс једног друштва..." 

„Својим филмовима пуним живота и катастрофа које вребају, Зафрановић заузима став против заборављања сопствене историје", наводи се, између осталог, на порталу Штаткино Базел, поводом ретроспективе Зафрановићевих остварења.

Ретроспективу Зафрановићевих филмова прати низ јавних дискусија.

У Кући књижевности (Литературхаус Базел) ће се прикључити, преко Зума Филип Давид из Београда.

Теме дискусија које ће пратити швајцарска публика, али и студенти универзитета у Базелу, су и сарадња Зафрановића са Данилом Кишом и Мирком Ковачом, и уметнички отпор против национализма и рата.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи