Читај ми!

Отворен фестивал италијанско-српског филма, најновији филмови у Кинотеци

Фестивал италијанско-српског филма отворен је званично у Југословенској кинотеци уз присуство медија и високих званица уз пројекцију филма „Извините? Алберто Сорди“. Реч је о биографском телевизијском филму који говори о двадесет година живота Алберта Сордија, од самих почетака до стицања славе.

У знак сећања на овог римског глумца у холу Кинотеке је приређена и изложба фотографија посвећена појединим тренуцима из његове изузетно дугачке каријере, која се од 19. октобра може погледати у Музеју југословенске кинотеке.

Фестивал се одржава од 17. до 25. октобра, у оба седишта Југословенске кинотеке у Београду и представиће филмове најновије италијанске продукције: Пинокио редитеља Матеа Гаронеа, који је на овогодишњој додели награда Донателов Давид 2020. био номинован у 15 категорија и победио у чак пет.

Пет је савршен број редитеља Игора Туверија; То је за твоје добро Роланда Равела у коме, између осталих, играју Марко Ђалини и Изабела Ферари; У Тор Бела Монаци никада не пада киша Марка Бочија; Мој брат јури диносаурусе Стефана Чипанија са Алесандром Гасманом у главној улози и филм Чекајући варваре колумбијског режисера Чира Гвере за кога је продукцију радио Италијан Андреа Јерволино.

Поред тога биће приказани култни класични филмови италијанске кинематографије поводом 100 година од рођења Алберта Сордија.

Отварању фестивала претходила је конференција за медије на којој су говорили његова екселенција Карло Ло Кашо, амбасадор Републике Италије у Србији; Габријела Карлучи, уметничка директорка фестивала; Марјан Вујовић, управник Музеја Југословенске кинотеке; Паола Кордоне, в.д. директор Италијанског института за културу у Београду и Гордан Матић, директор Филмског центра Србије.

Амбасадор Ло Кашо је истакао да дуга сарадња у кинематографији између Рима и Београда заслужује да буде обновљена и поново покренута. Италијанској и српској филмској индустрији треба да се укажу бројне могућности и важно је створити услове за сусрете као што ће се десити наредних дана на Фестивалу италијанско-српског филма.

Према речима Габријеле Карлучи, захваљујући Фестивалу италијанско-српског филма омогућена је дистрибуција филма Хотел Београд у Италији и у Шпанији, а циљ фестивала је управо да се омогући што већа сарадња и дистрибуција филмова у другим земљама.

У Србији имаћемо премијерно приказивање филма који претендује за награду Оскар, Чекајући варваре, што је 2. премијерно приказивање у свету, јер је овај филм до сада приказан само у Шпанији. Реч је о филму рађеном према роману Џ. М. Куција, уз међународну глумачку поделу: Џони Деп, Роберт Патинсон и оскаровац Марк Рајланс. Продуцент филма је Андреа Јерволино.

Најављен је споразум о филмској сарадњи између Србије и Италије, а тим поводом Гордан Матић, директор Филмског центра Србије, изјавио је да је велика част за једну малу државу као што је Србија да може да има велики уговор са државом Италијом о копродукцији.

број коментара 0 Пошаљи коментар