Читај ми!

Како је дански кувар десет година био шпијун у Северној Кореји

Један Данац, иначе пензионисани кувар, из чисте радозналости је успео да продре до самог врха тајне службе Северне Кореје. То није шала, већ тема документарца који је приказан на Данској телевизији и, можда, случај за Уједињене нације.

Улриху Ларсену заправо ни самом није јасно зашто се упустио у двоструки живот шпијуна у мисији у Северној Кореји. Живи с породицом у предграђу Копенхагена и радио је као кувар док није отишао у превремену пензију. А онда – Северна Кореја.

„Ја сам увек био потпуно обичан човек“, каже Данац о случају којем би могле да се позабаве и Уједињене нације.

Обичан Данац сигурно није лик у неком шпијунском филму, а камоли главни јунак документарца о шпијунажи. А управо то је случај са Улрихом Ларсеном. Јер, он је заиста успео да открије планове и работе тајних служби Северне Кореје, па је утолико и документарац Кртица – у тајној мисији у Северној Кореји (Muldvarpen – undercover in Nordkorea) занимљив не само телевизијској публици.

Јер, у краткој документарној серији Данске телевизије, реализованој са јавним сервисима Норвешке (NRK), Шведске (SVT) и Велике Британије (BBC), види се како вођство Северне Кореје на све начине покушава да заобиђе санкције УН и како је спремно да испоручи и дрогу и оружје како би зарадило новац и дошло до нафте.

„Пријатељ“ Северне Кореје

За Ларсена је све почело готово случајно, из пуке знатижеље за ту затворену земљу. И он је гледао данску комедију Црвена капела која се руга режиму у Пјонгјангу, аутора Мадса Бригера, редитеља и овог декументарца.

Након тога, бивши кувар ступа у Друштво данско-севернокорејског пријатељства, како је сам рекао, једно прилично чудно и досадно друштванце. Али иако иначе повучен, ту се брзо пење у хијерархији. Сусреће се с председником Међународног удружења пријатеља Северне Кореје (KFA), Алехандром Као де Беносом, Шпанцем племићког порекла који се посебно залаже за интересе Северне Кореје.

Као де Бенос му каже да тражи инвеститоре који су спремни да улажу у Северну Кореју, упркос санкцијама против те земље. Режисер Бригер ту одлучује да у причу убаци „Господина Џејмса“ – којег глуми Џим Латраш-Квортруп, бивши припадник Легије странаца и осуђивани нарко-дилер – и који се претвара да је могући инвеститор из Скандинавије.

Ларсен постаје блиски сарадник Шпанца и први пут путује у Северну Кореју. Све дубље улази у тајни живот о којем чак ни његова жена ништа не зна.

Током десет година, колико ће потрајати његова шпијунска каријера, успео је да постане значајна личност KFA, а преко севернокорејског министарства културе се све више приближавао особама у самом врху те земље – и њене тајне службе.

Подземна фабрика дроге

Врхунац је био кад је с партнером, „Господином Џејмсом“ почео преговоре с високим представницима Северне Кореје о куповини читавих оружаних система и производњи наркотика. Путују у Уганду где је требало да изграде подземну фабрикуу наркотика, а преко те земље би онда ишло и оружје. У игри је наводно и један трговац нафтом из Јордана, који је спреман да уложи милионе долара.

Упркос великом ризику, састанци су снимани скривеним микрофонима и камерама.

Овај документарац делимично подсећа на холивудску комедију Интервју из 2014. године у којој један амерички шоумен, по налогу Ције током интервјуја треба да убије Ким Џонг Уна. Филм је разбеснео званични Пјонгјанг – чак је било претњи нападима на биоскопе.

Кључна разлика је пак, то што овај документарац није измишљен него показује стварне састанке и договоре.

Да ли је Ларсену било јасно да се нашао у опасној игри? "Нема сумње да ће ту неко бити јако бесан. Јер, ја сам невероватно много лагао и много се замерио неким људима", каже Ларсен.

Епилог у филму и животу

Све то није остало без последица у реалном животу. Данска и Шведска су својим амбасадорима при Уједињеним нацијама наложиле да с оним што се видело у филму упознају комсију УН за санкције. Јер, у филму се види да Северна Кореја активно делује како би заобишла санкције, и то је разлог за забринутост њихових влада, саопштили су овог понедељка министарка спољних послова Шведске Ан Линде и њен дански колега Јепе Кофод.

„Узимамо садржај овог документарца веома озбиљно, јер отвара читав низ изузетно проблематичних питања“. О садржају документарца се већ расправљало и у Европској унији, а дански кувар ће опет на пут: овај пут у Уједињене нације.

На крају документарца, главни јунак и режисер повлаче ручну – „Мр. Џејмс“ је нестао у тренутку када је требало да се појави са милионима. А кртица Ларсен је коначно све могао да каже и својој жени. Назвао је и свог племићког заштитника у Шпанији који је, наравно, прекинуо сваки контакт са њим. Ларсен је одахнуо.

Редитељ га је на крају питао да ли би опет хтео да буде шпијун. „Не на исти начин“, одговорио је он, и додао: „Али, никад не реци никад“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво