Читај ми!

Ник Кејв отвара 16. издање хибридне „Слободне зоне“

Филмски фестивал „Слободна зона“ биће одржан од 5. до 10. новембра у Београду, Новом Саду и Нишу. Фестивал ће свечано отворити светска биоскопска премијера филма Ника Кејва „Идиот прејер“.

Ник Кејв отвара 16. издање хибридне „Слободне зоне“  Ник Кејв отвара 16. издање хибридне „Слободне зоне“

Шеснаеста „Слободна зона“ биће по много чему посебна. Биће то прва „Слободна зона“ у једном новом времену пуном неизвесности и непознаница. Прва хибридна „Слободна зона“. И даље близу – али на дистанци.

Да ли је тако нешто уопште могуће? Слобода са задршком, у тишини? У полуизолацији. Делимично онлајн. Kомуницирати, делити, питати се а да се не гледамо у очи у мраку биоскопске дворане. Шта имамо да кажемо једни другима после толико времена не-виђања и не-додира? После толико ствари које се нису догодиле а требало је и свих оних других које су се догодиле и догађају се, а није требало? Шта ћемо са рукама и загрљајима и пољупцима, шта са гласним узвицима, песмом? Шта са аплаузима? Са свим дивним опипљивим стварима које су намах нестале, а враћају се само делимично?

Одговор на ова питања крије музички филм Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace који ће отворити овогодишњу „Зону“.

Овај музички перформанс Ника Kејва снимљен је 19. јуна 2020. непосредно после укидања изолације у Великој Британији са минималном екипом у потпуно празној дворани палате „Александра“, једној од омиљених концертних локација у Лондону. Нема таласања хиљаде знојних тела која се тискају једна до других, буке и аплауза, потока пива, без масе која га носи, мобилних телефона и пољубаца у мраку, Западна дворана је потпуно празна. Сам за клавиром један човек развејава таму, растерује самоћу.

Ник Kејв један на један за почетнике и оне друге. За нешто више од сат и по, без подршке „Бeд сидса“, он за клавиром пролази кроз све фазе каријере од најранијих албума до најновијег Гоустин, али и песама насталих у оквиру бенда Грајндермен. Сви они који су макар једном били на концерту Ника Kејва, знају да је тај осећај тешко описати речима.

Идиот Прејер (који је део трилогије коју чине филмови 20.000 дана на земљи и Још једном с емоцијом) је аскетски редукован на суштину његове поезије и музике, којој тешко да је потребно било шта друго. Одсуство публике одзвања између песама, које Kејв изводи у заносу и у потпуно новим аранжманима. Kао молитва самом себи, упућена истовремено свима који могу да је чују и у њој се препознају. Баш као да смо тамо.

Идиот Прејер је много више од концертног филма. У њему је сачуван тренутак у времену које ће бити запамћено као преломни. Тој празнини у којој се изненада нашло читаво човечанство обраћа се Kејв у овом наступу снимљеном у континуитету, који ће 5. новембра видети истовремено публика широм света.

Kејв сам каже да је тога јунског дана, са том екипом, на том необичном сету међу топломерима, заштитним маскама и кофама средстава за дезинфекцију настала „прелепа успомена на време неизвесности“. Ако јој се препустите у мраку биоскопа могла би то бити она лепота која ће спасити свет.

Овогодишње издање Филмског фестивала „Слободна зона” биће одржано традиционално у биоскопима, а као новину фестивал ће користити онлајн платформу KinoKauch преко које ће публика широм Србије моћи да прати филмски програм фестивала.

Пројекције ће бити организоване у биоскопима: Kомбанк дворана, Дворани Kултурног центра Београда, Дому омладине Београда, Југословенској кинотеци, Арт биоскопу „Kоларац“, Биоскопу „Фонтана“ и биоскопу „Сине гранд“ у Раковици. У Новом Саду пројекције ће бити одржане у Kултурном центру Новог Сада, а у Нишу у Нишком културном центру и „Синеплексу“.

Овогодишњи фестивал су подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије, „Реконструкција“ Женски фонд, Француски институт и „Movies That Matter”".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара