Читај ми!

Све што сте желели да знате о тајним службама, а нисте знали кога да питате

Сваког четвртка на Другом програму РТС-а од 20 часова, биће емитована нова документарно-играна серија „Тајне службе Србије“. Серија обухвата период од времена Карађорђа Петровића и Милоша Обреновића до краја осамдесетих година прошлог века.

Централна тема документарно-игране серије Тајне службе Србије су службе безбедности, како су настале, како су се развијале и какву су улогу имале у преломним историјским тренуцима.

Аутор сценарија за ову серију, генерал Светко Ковач, био је директор Војнобезбедносне агенције од 2004. до 2014. године и објавио је већ неколико књига.

„Један од главних разлога зашто смо се определили за ову тему“, нагласио је гост Јутарњег програма генерал Ковач, „јесте то што смо хтели да тајне службе приближимо нашој јавности, односно, да кажемо како су оне настале, како су се развијале, какву су улогу имале у појединим периодима, посебно у неким преломним тренуцима наше историје. У јавности постоји можда нереална слика о службама безбедности – или им се придаје превелика моћ, коју оне заправо немају, или се њихова улога минимизира, или се оптужују за све недаће када се не зна ко је кривац.“

У суштини, службе безбедности морају да буду моћне у мери која је неопходна за успешно извршавање задатака, напомиње генерал Ковач. Међутим, та моћ мора бити усмеравана и мора бити строго контролисана. Мора постојати амбијент у коме службе делују и уколико је све уређено, уколико све добро функционише, онда нема мистерије, нема тајанствености, нема нејасноћа, чак ни за обичне људе.

Наратор који ће гледаоце водити кроз ову серију је глумац Тихомир Станић који каже да је имао лично искуство са тајним службама. Наиме, Горан Марковић и он су написали сценарио за комад Аматер, у коме један успешан глумац, кога смо видели у филму и серији Делиријум тременс, Даги, поверује да је предмет интересовања тајних служби и ту почиње његова прича.

„Ја сам заиста у животу доживео да ми се један наставник историје представи као сарадник државне безбедности и да ме у кратком року убеди да то јесте, а дошао је са циљем да ме наговори да одустанем од серије о Диани Будисављевић, Јасеновцу и тако даље. Толико сам се био уплашио, а он ми је касније објаснио своје мотиве и то како је читао у којој мери су људи опседнути тим митовима и тајнама и у којој мери мистификују моћ тајних служби и у којој мери верују у теорије завере“, каже познати глумац.

Радећи на овој серији размишљао је, како је рекао, управо о томе колико људи, доста површно, придају значаја раду тих служби и колико друштво сигурно још није сместило тај рад тамо где му је и место. Станић додаје да ће се, зато, од сада тајним службама бавити само у комедији Аматер коју намерава да реализује са Гораном Марковићем.

Серија је заснована на оригиналним документима из Архива Југославије, Србије, града Београда, Војног архива и архива служби безбедности. Иначе, како наглашава генерал Ковач, грађа о службама безбедности је доста скромна и до ње је теже доћи, без обзира на то што је протекло доста времена од неких догађаја.

„Ми смо управо у овој серији стога што људи различито тумаче поједине догађаје и улогу појединих људи, настојали да све заснивамо искључиво на оригиналним документима, и то без мистификације“, наглашава сценариста.

Какве ће службе безбедности бити, објашњава генерал Светко Ковач, зависи од власти, зависи од тога ко им даје инструкције, односно, на који начин власт утиче на службе. Да ли постоје механизми који су законом прописани, легалног утицаја власти на службе. И оно што је посебно битно, да ли постоје механизми за контролу рада служби безбедности, односно, да ли се ти механизми примењују, посебно контрола парламентарне и судске власти.

Аутентичност и посебан квалитет серији дају саговорници, не само из Србије него и из других бивших југословенских република. Учествују бивши директори и војних и цивилних безбедносних служби, историчари из Србије и региона, истраживачи служби државне безбедности и они који имају релевантне податке о раду тих служби.

Играни делови серије Тајне службе Србије верно приказују поједине сегменте значајних историјских и безбедносних догађаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи