Читај ми!

Пројекат филма „Мрак“ Душана Милића награђен у Келну

Награду "APRI Media 2020" на трећем издању програма „Европски радови у току“, у оквиру 30. Филмског фестивала у Келну, освојио је пројекат филма „Мрак“ Душана Милића који је тренутно у фази постпродукције, а настаје уз подршку Филмског центра Србије. Представљено је 28 пројеката из 34 државе, а награда се састоји од 5.000 евра у услугама на пољу колор-грејдинга.

Остварење Мрак је филмска копродукција Србије, Данске, Бугарске, Грчке и Италије, са причом надахнутом истинитом породичном драмом српске породице на Косову и Метохији.

Радња психо-хорора Мрак дешава се у време мартовског погрома на Косову и Метохији након Ускрса 2004. године.

Филм обрађује живот српске девојчице Милице, која је у сталном страху и која, након што су јој отац и ујак нестали, остаје сама са мајком и дедом у сабласној кући. Породицу чувају пријатељски настројени припадници италијанског КФОР-а чија прекоманда, ипак, мења све.

Директор фотографије је Кирил Проданов, сценограф Миле Јерермић, дизајнер звука Кристијан Еиднес Андерсен (чест сарадник Ларса фон Трира и Николаса Виндинга Рефна), музику ће компоновати Стефано Белон, док ће филм монтирати Јанис Халкиадакис.

У филму се, осим Славка Штимца, Данице Ћурчић и малене дебитанткиње Мионе Илов, појављују и Никола Ракочевић, македонски глумац Коле Ангеловски, Славиша Чуровић и босанска глумица Слађана Букејловић.

Ту је и Флавио Паренти, италијански глумац запажене уметничке биографије који у Мраку тумачи италијанског војника КФОР-а Мауриција.

Настанак овог филма подржали су Филмски центар Србије, Дански филмски институт, Филмски центар Бугарске, Италијански регионални фонд "Fondo Audiovisio FVG", Филмски центар Грчке, EURIMAGES, фонд Савета Европе, МЕДИА Креативна Европа и Национална данска телевизија ДРТВ.

Душан Милић је и аутор филмова Јагода у супермаркету, Гуча и Травелатор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи