Читај ми!

Серија „Тврђаве на Дунаву“ открива нам тајне Београдске тврђаве

Дунав чува најлепше приче о бродовима који су њиме пловили, о биткама које су се на њему водиле и моћним тврђавама које су грађене и рушене на његовим обалама. Ауторски тим Културно-уметничког програма РТС-а је све те приче забележио у документарном серијалу „Тврђаве на Дунаву“. Вечерас на Другом програму у 21.45 откривамо тајне Београдске тврђаве.

Завирили смо у тајне скривене у речним дубинама, нестварној природи, каменим градовима, у сећањима људи који вековима живе на обалама Дунава. Из рибарске мреже сећања, после Бача и Петроварадина, посегли смо за великом причом о нашем Белом граду и тврђави која бди над ушћем.

„А онда се, као у неком сну, пред путницима ове тајанствене лађе појавио Београд и његова прелепа тврђава. Пароброд је виђен с Дорћола и изазвао је велику узбуну код грађана, који су појурили на дунавску Јалију, код куле Небојше, да виде невиђено чудо– 'лађу која крилима (хоће рећи точковима) лупа по води, док јој из врата (дакле, димњака) сукља густ и црн дим'. Јевреји су тврдили да је то чудотворна кула чаробњака Белимонта из Библије, а Турци су престрављено говорили да то стиже ђавоља направа, коју је изумео Москов (Рус) и шаље је да их све уништи.“

После Београдске тврђаве нашу дунавску авантуру настављамо обиласком тврђава у Смедереву, Раму, Голупцу и Фетисламу. На нашем путовању чека нас много тога, а пре свега Дунав, као неуморни приповедач људске пролазности и сопствене вечности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара