Читај ми!

Претресање историје кроз концентрацију једне бабе - нова улога Мире Бањац

Након светске премијере на Сарајево филм фестивалу, остварење „Концентриши се баба", босанско-херцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице, српску премијеру имало је на управо завршеном 13. Међународном фестивалу филмске режије LIFFE у Лесковцу. У насловној улози је легендарна Мира Бањац.

„То је једина лоша мајка коју сам ја играла", рекла је Мира Бањац коментаришући улогу у филму.

Окупљени око мајке која броји последње сате живота, чланови једне породице разних националности, расути широм бивше заједничке државе у првом су плану Жалициног "позоришта у кући".

Више театарским него филмским маниром, кроз фамилијарну призму, редитељ у метафорама осликава прилике у праскозорје почетка сукоба у Босни и Херцеговини 90-тих.

Међутим, осим последњег сусрета са мајком, важнији је сусрет са тестаментом. 

„То није улога у акцији, али она све зна. Она зна и да је била лоша мајка и она гледа ту децу која се кидају, која се распадају, те породице које су у потпуном једном расулу. Она све то све носи изнутра, мирно, али она све то зна. То је један слој унутрашњег збивања у једној личности", рекла је глумица.

Филм Концентриши се баба одише синергијом између текста који претреса породичну и историју друштва и динамичне интеракције бриљантних глумаца.

„Тај филм има велику и јаку поруку - то су ти мешани бракови, то је распад породице, несрећа деце једне мајке која је овештала у свему томе и нема куд. Она види зло, али нема куд. Али све зна она све то носи у себи и неће умрети до краја, неће умрети зашто што је изниутра све код ње као бомба", каже Мира Бањац.

Филм са јединственом Миром Бањац Концентриши се баба, драмска је трагикомедија и политичка алегорија. Речју бивша Југославија у микрокосмосу једне породице, уочи њеног распада.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи