Читај ми!

Аутор филма „Концентриши се, баба“: Филмове правим за публику

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије окупио је данас, додуше онлајн, Пјера Жалицу, Огњена Свиличића и Винка Брешана – ауторе филмова „Концентриши се, баба“, „Глас“ и „Која је ово држава“. Редитељи једногласно истичу да је сјајно што су њихова дела пред публиком.

Tрећег дана 13. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ, у оквиру Такмичарског програма српску премијеру имао је филм Концентриши се, баба босанскохерцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице.

На програму су били и филмови Мој јутарњи смех Марка Ђорђевића и Глас Огњена Свиличића.

У оквиру селекције Победници одржане су пројекције македонског филма Господ постоји, њено име је Петрунија Теоне Митевске Стругар и српског Клип Маје Милош, док је у категорији Независног филма приказан филм Мамонга Стефана Малешевића.

Програм Студентски филм обележиле су пројекције филмова из Хрватске и Словеније, а у склопу пратећег програма одржана је промоција књиге Пишчево путовање – Митска структура за писце Кристофера Воглера у издању Филмског центра Србије.

Редитељ Пјер Жалица је на онлајн конференцији за медије истакао да му је драго што је публика у Лесковцу имала прилику прва да погледа филм у биоскопским условима и да подржава сваку критику жирија ЛИФФЕ фестивала.

„Ово је први пут да ће филм Концентриши се, баба оцењивати жири, чију одлуку подржавам каква год била. Генерално то важи за било који филм, јер је то заиста стресан посао, а ми не правимо филмове да бисмо се такмичили, него да их људи гледају. То је фундус из којег свака уметност и ми, у било ком тренутку, треба да црпимо неку корист, да нам живот буде бољи“, истакао је Жалица.

Према његовим речима, филмски ствараоци дају мали допринос великој идеји због чега уметност уопште постоји.

„Филм је ту можда и најјачи, по потенцијалу броја људи који га може видети, и заиста сам страшно срећан што је публика у Лесковцу могла погледати филм у кино-сали, упркос фрустрацијама које смо преживели због епидемиолошке ситуације“, истакао је Жалица.

Хрватски редитељ Огњен Свиличић говорио је о свом остварењу Глас истакавши да филм говори о индивидуализму: „То је филм о побуни појединца против околине. Филм говори о једном дечаку који долази у католичку школу и одбија се помолити јер су то његова уверења и без обзира на притиске – он им одолева. На неки начин, то је филм који говори о индивидуализму и колико је тешко да човек окружен конформизмом остане свој“.

О сећању на искуство са Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије када је као члан жирија био гост фестивала, Свиличић је рекао: „Мени је заиста било предивно. Лесковац је идеалан град по величини за фестивал. Има дивне људе, добре ресторане и има добар живот. Пре свега, фестивал води мој пријатељ Дарко Бајић и мени је предивна идеја да се екс-Југославија окупи на једном месту. ЛИФФЕ је фестивал који је заиста потребан овој регији“.

Редитељ Винко Брешан поздравио је фестивалску публику и тим фестивала у Лесковцу укључивши се путем интернета са снимања свог новог филма, и говорио о фестивалском и биоскопском животу филма Која је ово држава.

„Филм је таман кренуо на фестивале када нас је затекла ситуација са епидемијом, тако да су сви они сада мање-више у онлајн формату. Весели ме што је филм приказан и на 'Софесту'. У Солуну је филм добио награду публике, а биоскопска дистрибуција филма у Хрватској је врло пристојна“, истакао је Брешан.

Брешан је такође говорио о снимању филма Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња по делу његовог оца Иве Брешана.

„Ако Бог да среће и здравља снимаћу тај филм. То је неки дуг који осећам да снимим то остварење. Радио сам истоимену представу која је јако добро прошла и која је добила бројне награде. Она ми је отворила нека питања које бих могао филмски решити, а које због ондашњег времена Крсто Папић није успео“, објаснио је Брешан.

Последњег фестивалског дана, у уторак, 29. септембра, у Тамичарском програму биће приказан филм Реална прича Гордана Кичића (Народно позориште Лесковац у 20.35), Ја сам Франк словеначког редитеља Метода Певеца (Биоскоп ЛКЦ у 21) и Мој јутарњи смех Марка Ђорђевића (онлајн, 21).

На онлајн платформи, у оквиру селекције Победници, одржаће се пројекције филмских остварења С оне стране Зринка Огресте (у 17 часова) и Реквијем за Госпођу Ј. Бојана Вулетића (у 19 часова).

На истом месту, у оквиру програма Независни филм, биће приказан Револт Александра Рајковића (у 23 часа).

Гост трибинског програма У крупном плану биће Гордан Кичић који ће се, том приликом, публици представити од 17 сати у Лесковачком културном центру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво