Фест данас слави пола века постојања

На данашњи дан Фест пуни 50 година. Шта је све стало у пола века те најважније филмске смотре код нас, која светска имена су стигла у нашу земљу, шта смо премијерно гледали и ко ће се све појавити на свечаности у Скупштини града.

Гостујући у Јутарњем профраму РТС-а Иван Карл градски секретар за културу истакао је да је на данашњи дан основан Фест тако што је основан први савет фестивала. За годину и по дана имаћемо и 50-ти Фест јер је 1993. и 1994. године била пауза због санкција и тај календарски раскорак између оснивања и 50. рођендана искористићемо за читав низ активности.

„Прва централна прослава је данас у Скупштини града, то је слоган 'Фестових педесет' и он ће све време бити као једна врста екикете до 50-тог Феста и под тим слоганом ми ћемо обележавати јубилеје", рекао је Иван Карл.

Колико гостију је за ових 50. година посетило Фест и како ће изгледати данашња церемонија?

„Нажа жеља да се одужимо и да се подсетимо на оних педесет људи који су свако на свој начин у домену својих могућности и позиција које су имали на Фесту, помагали да Фест буде оно што је данас, а то је најзначајнији филмски фестивал. Од Милутина Ћолића који је оснивач Феста, Душана Вукоса и бројних чланова савета, селектора, новинара, филмских критичара, редитеља. На леп и симболичан начин обележићемо овај дан", истакао је Иван Карл.

Сајам књига требало би да се одржи у децембру, уместо стандардног октобарског термина. 

„То ће бити као новогодишњи сајам књига, а то је идеја Душка Ковачевића, коју смо сви прихватили", истакао је Иван Карл градски секретар за културу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи