Читај ми!

Фестивал у Врњачкој Бањи улази у завршницу – без сценарија нема покретних слика

Ко су лауреати 44. Фестивала филмског сценарија, знаће се сутра, када се Фестивал у Врњачкој Бањи затвара. У трци за награде је 10 домаћих остварења реномираних аутора, али и нових нада српске кинематографије.

Када је у августу 1977. године одржан први Фестивал филмског сценарија, идеја оснивача је била јасна – сценарио је основа филмског стваралаштва и заслужује такав третман. Четрдесет и четири године касније, идеја је иста.

„Без сценарија нема посла“, истиче Гордан Кичић. На фестивалу је приказана Реална прича. Филм али и серију Мама и тата се играју рата, Кичић развија последње три године.

„Када смо почели да радимо овај сценарио он је у есенцији драма, али ја сам као редитељ саме ствари хтео да га гурнем у драму-комедију. Мислим да је то био прави потез јер сам горке ствари испричао на духовит начин. Мени је ово прво полувреме с филмом, јер 17. октобра креће приказивање серије код вас на телевизији“, истакао је Кичић који је косценариста, редитељ и глумац Реалне приче.

Други пут у Врњачкој Бањи се као филмски сценариста представља Вуле Журић. Слепи путник на броду лудака награђен је пре две године, сада је у конкуренцији Пролеће на последњем језеру у продукцији РТС-а.

„Што се тиче писања сценарија, односа ко је одговоран за успех филма, онда бих рекао да су то глумци и редитељи, а за неуспех филма искључиво сценариста. Јер не можете од нечега што није добро написано, што нема у себи ону искру живота, не можете да је пробудите па да јој дате трећу димензију“, објашњава Вуле Журић, сценариста филма Пролеће на последњем језеру.

Данас реномирани сценаристи, некада су били полазници чувене летње школе драматургије која ради од 1996. године, а коју су покренули Слободан Стојановић и Љубомир Радичевић.

Ове године у радионицама учествује девет студената са академија у Београду, Новом Саду и први пут из Бања Луке. Бројни неснимљени филмови их чекају.

број коментара 0 Пошаљи коментар