Најбоља „Нада“ на 27. Фестивалу европског филма на Палићу

Златни торањ за најбољи филм у Главном програму 27. Фестивала европског филма „Палић“ освојио је норвешко-шведски филм „Нада“ Марије Седал, док је Палићки торањ за најбољу режију отишао у руке Агњешки Холанд за остварење „Шарлатан“.

Осим тога, Специјално признање се додељује контраверзном филму Дау.Наташа у режији двоје аутора Иље Кржановског и Јекатерине Оертел, рађен у немачко-украјинско-британској копродукцији.

ФИПРЕСЦИ награда жирија главног програма одабрала је филм Зној Магнуса вон Хорна, а у селекцији „Паралеле и судари“ као најбољи је проглашен необичан пољски анимирани филм Убиј, па напусти град Маријуша Вилчинског.

Међународни жири фестивала Палић 2020 радио је у саставу: Мишел Кери из Немачке (филмска селекторка), председница, Игор Иванов (Северна Македонија), редитељ и сценариста, и Горан Радовановић, такође познат као редитељ и сценариста.

У образложењу најбољег филма целокупног фестивала – Нада Марије Седал наводи се: „Овај филм нас је на изненађујући начин дирнуо сировошћу којом је приступио својој теми, а притом никада није био језив, такође очарао нас је својим топлим приказом шире породице и њиховим одговором на најразорније вести које једна породица може примити.“

Горан Радовановић, познат као редитељ играних и документарних дугометражних филмова (Енклава, Хитна помоћ, Случај Макавејев) осврнуо се на репертоар фестивала ове године, где је истакао чињеницу да није било филмова „еуропудинга“, односно оних остварења ткз. „лажних копродукција“ када се спајају фондови Шведске, Данске са Грчком и Србијом, већ су веома логичне европске копродукције.

Палићки торањ за најбољу режију осваја филм Шарлатан снимљен у копродукцији Ирске, Чешке, Пољске и Словачке, где је жири образложио речима: „У својој петој деценији стварања, Агњешка Холанд, неуморно посвећена, наставља да сецира европску историју 20.века, ненаметљиво се бави многим темама - мистериозним убиством, историјским драмама, култом личности, а све то упућује на великог филмског ствараоца.“

Специјално признање за филм Дау.Наташа жири је оценио следећим речима: „Необуздани приказ односа жртве и мучитеља, власти и појединца и машинерије тоталитарне државе, то је део ширег ДАУ пројекта који је потпуно без преседана у историји кинематографије".

Жал због Часова персијског

Радовановић додаје да му је веома жао што и филм Часови персијског (Немачка, Белорусија) Вадима Перелмана, по многима фаворита овог издања фестивала, није награђен, јер нису у самом жирију од њих троје успели да се усагласе, и тај филм издвоје у некој од категорија.

„Нисмо могли да му дамо награду за најбољу режију, јер је био доста класично режиран, нисмо могли ни за најбољи филм, јер је, искрено, имао неке мањкавости на продукционом нивоу, али је свакако реч о величанственом филму“, објаснио је Радовановић.

Веома оригиналан и јединствен анимирани пројекат Убиј, па напусти град из Пољске проглашен је за најбољи у програму „Паралеле и судари“ према жирију који су чинили: Јелена Ђуровић, председница (позната као аутор онлајн емисије Агитпоп о филму и серијама), Грег Де Кјур џуниор (САД) и филмски критичар Зоран Јанковић.

ФИПРЕСЦИ награда жирија чинила је следећи састав од троје филмских критичара: Антон Сидоренко (Белорусија), Есин Кучуктепепинар (Турска) и Виктор Паз Морандеира (Шпанија).

Пољско-шведско дело Зној Магнуса вон Хорна жири ФИПРЕСЦИ је наградио уз образложење „да филм пажљиво приказује вредности нашег времена током кризе, а тежећи интимности, камера не открива гледаоцима истину, већ константно прати јунакињу наглашавајући егзистенцијални пад, суптилно и без осуде“.

Фестивал европског филма на Палићу 27. пут биће свечано затворен доделом награда вечерас у биоскопу „Еуросинема“ Отвореног универзитета у Суботици, где ће бити приказани и филмови Со од суза Филипа Гарнела из Француске, као и Хотел Београд, Константина Статскија, руско-српска копродукција, са Милошем Биковићем у главној улози.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи