Читај ми!

Мирољуб Трошић Ђода добио мурал у Медвеђи

Нешто више од пола године након смрти натуршчика Мирољуба Трошића, наставника у неколико школа Рашког округа, који се прославио улогом Ђоде у серији „Село гори а баба се чешља", у родној Медвеђи код Трстеника, освануо је недавно мурал са његовим ликом.

Није ово мурал који је посвећен само Мирољубу Трошићу Ђоди, него и један својеврстан омаж свим обичним, скромним, а опет великим људима из моравских села. 

„Реакције су крајње позитивне. Било је јеко топлих коментара. Углавном људи кажу, вратио се наш Ђода, а био је управо то, био је наш човек из народа и мештани су га стварно пуно волели", рекао је мр Данило Вуковић, аутор мурала.

Висок чак три метра и широк два метра, мурал може да види сваки путник који се упути старом деоницом Крушевац - Трстеник.

Идеја о изради мурала потекла је од аутора серије Село гори а баба се чешља и Ђодиног комшије, Радоша Бајића.

"Мали човечуљак великог срца, мој школски друг са којим сам одрастао и терао детињство. Овде заједно смо се купали на нашој Морави, заједно смо крали младе воћке у овим виноградима изнад моје куће, значи он је збиља отишао у незаборав", каже Радош Бајић, глумац и редитељ.

Ђоду и плејаду глумаца гледаоци имају прилике да виде у седмом репризном издању серије, све до октобра. Гледаност је милионска а цео потез од Крушевца до Трстеника, поред леве обале Западне Мораве, и дан данас многи називају Петловац.

„На неки начин ова серија одређује културни идентитет нашег краја. Сви становници овог краја се идентификују са главним глумцима из ове серије, где је Радош Бајић, на један феноменалан начин, описао српско село поморавља, све оне титре душе српског сељака, све његове страхове, његове љубави", рекао је Иван Нешић, професор историје.

"Петловац је иначе једно село, обједињено у Кукљину, Радашинов екстеријер куће, где је прелепа Морава, скела, воденица. Милашиново двориште овде у Медвеђи, такође је једно лепо домаћинско двориште, Драгојлово у Богдању, Жотино у Богдању, али све је то Петловац", описао је глумац из Богдања Апостол Апостоловић.

На снимање култне серије Село гори а баба се чешља подсећа црква у црква, дућан и скела у Петловцу а од недавно и Ђодин сокак чији почетак краси лик Мирољуба Трошића, човека, кога су сви у овом крају волели.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи