Читај ми!

Пројекцијом документарца о Радио Београду отворен „Белдокс“

Пројекцијом филма „Говори да бих те видео“ Марије Стојнић о Радио Београду, једној од најстаријих радио-станица у Европи и вишедеценијском културном светионику, вечерас је у Амфитетру испред Музеја Југославије отворен Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“.

Све до 10. септембра публика „Белдокса“ имаће прилику да ужива у 135 документараца из целог света, а филмске пројекције пратиће разговори са гостима и публиком.

Већина филмова из званичног програма „Белдокса“ биће доступна за гледање онлајн на платформи Cinesquare, током фестивала.

Церемоније свечаног отварања, затварања и доделе награда одржавају се у Амфитеатру испред Музеја Југославије.

Сви програми 13. „Белдокса“ биће организовани у складу са мерама Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19.

Програм И као интегритет окупља пет најновијих документарних филмова инспирисаних истраживачким инстинктом и јединственим причама новинара, грађана и узбуњивача.

Сложена стварност истраживачког новинарства биће анализирана кроз серију од три панел дискусије.

ВР програм фестивала одржаваће се у новом-старом биоскопу „Балкан“, а између осталих биће приказана остварења „-22,7° Ц“ и Ајауаска – космичко путовање Јана Коунена који ће одржати онлајн мастер клас.

Показатељ да је „Белдокс“ озбиљно почео да се развија у правцу савремених иновативних технологија је и чињеница да „Белдокс Академија“, професионални програм за усавршавање међународних филмских пројеката која се сваке године одржава у оквиру Међународног филмског фестивала документарног филма „Белдокс“, ове године у фокус ставља ВР/АР пројекте у развоју.

Српски такмичарски програм, који ће бити приказиван у Амфитеатру испред Музеја Југославије, садржи осам остварења.

Уз Говори да бих те видео, селекцију чине: Потреба за мржњом Филипа Чоловића, Викторија, 15 Мине Петровић, Бугарски сан Срђана Шаренца, Припадност Тее Лукач, Дрењине Николе Стојановића, Близанци саткани од сна Сеада Шаботића и Лее Вахрушев, и Заклињем се Николе Драговића и Милутина Петровића.

У Међународном такмичарском програму 13. „Белдокса“ биће одржана једна светска, једна међународна, чак девет регионалних и једна српска премијера.

Светску премијеру на фестивалу имаће италијански филм Марана Ђованија Бенинија, а међународну француско Златно доба Жан Батиста Алазара.

У овом програму су: амерички Пахоки Ивет Лукас и Патрика Бреснана, аустријско-немачки Свемирски пси Елсе Кремсер и Левина Петера, француски Обичан пејзаж Дамјана Монијеа, италијански Темпо воде Антонија ди Биасеа, алжирско-француско-катарска Улица Сахира 143 Хасена Ферханија, америчко-мексичко-хаићанска копродукција У потрази за животом Сема Елисона, шпанско Четврто краљевство Алекса Лора и Адана Алиагеа, аустријско-француски филм Кретања оближње планине Себастијана Брамешубера, белгијска Викторија Софије Бено, Лизбет Десолер и Изабел Толенер и португалска Метаморфоза птица Катарине Васконцелос.

Фестивал приређује ретроспективе Мака Сајка и Клер Симон, и прегршт филмских посластица за филмофиле и сладокусце покретних слика у селекцијама Ударни термин, Насловна страна, Ватромет, Метеори, Поветарац, Фокус Норвешка и других, у којима ће се наћи најбољи светски документарци текуће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара