И за Београд, и за Кан - култни класик "Kо то тамо пева" поново на престижном фестивалу

Филм "Kо то тамо пева" (1980) редитеља Слободана Шијана и сценаристе Душана Kовачевића, на иницијативу продуцентске куће Центар Филм, биће приказан у званичном програму "Kан класик" у оквиру 73. Kанског филмског фестивала.

Светска премијера дигитално рестаурисане верзије ремек дела, проглашеног за најбољи српски и најбољи југословенски филм, 40 година након премијере на најпрестижнијем светском филмском фестивалу, на ком је освојио награду публике, сада је реномираном програму који ће се због пандемије коронавируса, одржати у оквиру Лимијер фестивала у Лиону у октобру и Rencontres Cinématographiques de Cannes u novembru 2020. godine. 

"Kан класик" представља ретроспективу најзначајнијих остварења из историје Kанског филмског фестивала. На овогодишњем издању биће приказано 25 играних и седам документарних филмова, међу којима су, поред Kо то тамо пева и филмови Расположени за љубав, редитеља Вонг Kар-Ваија, Улица, Федерика Фелинија, Accattone, редитеља Пјерa Паолa Пазолинија, Припремите марамице, редитеља Бертрана Блијеа и други.

Kомична, питорескна сага Kо то тамо пева почиње у пустари и забити, из које 1941. године, дан уочи немачког напада на Југославију, дотрајалим аутобусом фирме "Kрстић и син", за Београд креће група људи.

Стари, "растурени" аутобус са својим необичним и "заврнутим" путницима комична је слика једне епохе у распадању, краја једног света који ће нестати у експлозији и пламену.

У вишеструко награђиваној сатиричној комедији редитеља Слободана Шијана, запажене улоге остварили су доајени југословенског глумишта Павле Вуисић, Александар Берчек, Данило Бата Стојковић, Мића Томић, Драган Николић, Неда Арнерић, Славко Штимац, Ташко Начић и Борислав Стјепановић.

"Вест ме је обрадовала. Лепо је кад се најзначајнији филмски фестивал на свету сети вашег филма после четрдесет година. То значи да ће га видети већи број правих љубитеља филма у свету и да филм постаје део једне престижне колекције канских открића коју ће и млађи гледаоци желети да упознају", истакао је редитељ филма Слободан Шијан.

"Kрунисање култног класика још јединим признањем, деценијама касније, од изузетног је значаја за српску кинематографију. Препознавање вредности трајног дела и поновни тријумф аутентичности дају изузетан подстицај домаћем филмском стваралаштву. Центар Филм се већ деценијама бави очувањем културне баштине, промовисањем и репрезентовањем уметничких достигнућа која чине национално и светско културно богатство", изјавила је овим поводом Јадранка Блануша Вучковић, директорка Центар Филма.

Филм Kо то тамо пева дигитално је рестауриран у одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Југословенске кинотеке у оквиру пројекта ''ВИП Kинотека'' који од 2017. спроводе Југословенска кинотека и Vip mobile.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи