Шерлок Холмс није брижан и пажљив, тврде у тужби из Задужбине Конана Дојла

Уочи премијере „Нетфликсовог“ филма „Енола Холмс“, о изузетној сестри познатог детектива, Задужбина Конана Дојла покренула је тужбу због кршења ауторских права и злоупотребе карактеристика оригиналног лика.

Задужбина Конана Дојла, аутора популарног детектива Шерлока Холмса, поднела је тужбу Савезном суду у Новом Мексику против „Нетфликса“, студија "Legendary Pictures" и издавачке куће "Penguin Random House", укључујући и ауторку Ненси Спрингер, чија серија књига чини основу новог филма у коме насловну улогу тумачи Мили Боби Браун.

Задужбина, између осталог, оптужује „Нетфликс“ да је у њиховом филму Енола Холмс, Шерлок Холмс приказан као љубазан, брижан и увиђаван према женама, што је у потпуној супротности са карактером који је створио сер Артун Конан Дојл, а што је, по њима нарушавање ауторства.

Задужбина Конана Дојла још 2014. године изгубила је ауторска права на већину издања прича о Шерлоку Холмсу написаних до 1923. године које су постале јавно власнишво. Судија Ричард Поснер одбацио је аргумент да је Шерлок Холмс „сложен“ лик коме су предисторија и карактеристике изграђене током времена, и да би порицање права на карактеристике лика Шерлока Холмса било једнако као да је познати детектив „вишеструка личност“.

Међутим, суд не спори да Задужбина још увек има ауторска права на последњих 10 оригиналних прича насталих између 1923. и 1927. године. Додуше, само оригинални елементи тих прича подлежу ауторским правима (бар за сада), али није заштићен заплет.

„Шерлок Холмс је пре свега познат по својим изузетним способностима запажања и логичког закључивања, али је подједнако познат и по томе што је веома крут и емоционално уздржан“, тврди се у оптужби Задужбине. Као аргумент наводи се цитат из приче Конана Дојла у којој његов дугогодишњи пријатељ и сарадник, др Џон Вотсон описује Шерлока као човека коме „Колико му недостаје симпатије за људски род, толико има више интелектуалних способности“.

„Холмса је Вотсона искоришћавао – ангажовао би га када му је од користи, а потом га заборављао", додаје се у тужби. „Никада Вотсона није третирао као пријатеља“. Из Задужбине наглашавају да је лик славног детектива овако благог карактера, како је представљен у књигама и филму Енола Холмс, у ствари кршење ауторских права.

Сличну аргументацију Задужбина је користила и пре пет година када је оптужила „Мирамакс“ за филм Мистер Холмс. Међутим, нови аргументи су много апстрактнији јер испада да ако аутори у филму желе да Шерлок има емоције, морају за то да плате.

Филм Енола Холмс је заснован на серији романа Ненси Спрингер о наводној сестри чувеног детектива. Књиге заиста садрже доста елемената из Дојлових прича, али оних које више нису заштићене ауторским правима.

Задужбина инсистира на томе да је главна разлика између издања која су сада јавно власништво и заштићених, у емоцијама. „После прича које су сада јавно власништво догодио се Велики рат у коме је сер Артур Конан Дојл изгубио најстаријег сина и брата. Када се вратио свом јунаку, није му више било довољно да буде најбрилијантнији аналитички и рационалан ум. Холмс је морао да буде и човек који има емпатију и може да се зближи са другим људима“.

На основу овог аргумента подносиоци тужбе сматрају да је лик Шерлока у књизи и филму изведен из ове трансформације лика, која је заштићена ауторским правима.

„Спрингерова у свом роману управо користи ову Дојлову трансформацију Шерлока Холмса од хладног и критичног у топлог, уљудног и љубазног човека“, тврде из Задужбине, јер у Еноли Холмс он се према својој сестри прво понаша хладно, а потом постаје брижан и љубазан, што је по њима крунски доказ. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво