Шијанов „Буди Бог с нама“ оживљава време када је Београд био Париз на Балкану

Редитељ антологијских дела српске кинематографије, Слободан Шијан наставља снимање новог филма „Буди Бог с нама“. Погледајте одломке из филма посвећеног заборављеном пиониру филмске критике - Бошку Токину у тумачењу Милоша Биковића, који су ексклузивно уступљени РТС-у.

Бошко Токин је имао готово филмски живот! Авангардни уметник, активан на српској културној сцени, пријатељ Црњанског, Саве Шумановића, Станислава Винавера, добровољац у Првом светском рату, аутор романа Теразије у коме је исписивао хронику бурног успона грађанске класе, човек који је популарисао филм и био први филмски аутор који завршио у затвору, после Другог светског рата.

„Сам филм није некаква историјски поткована биографија одређеног уметника, већ је више фантазија о судбини интелектулаца у променљивим временима“, рекао је Слободан Шијан, редитељ.

Шијан је филм назвао по Токиновом првом српском авангардном филму Буди Бог с нама, који је мистериозно нестао након снимања. Ко стоји иза тога сазнаћемо кроз причу главног јунака.

„Задатак културе јесте да сачува сећања, јер култура јесте неко сублимисано сећање... Сматрам да је ово важан филм јер ми имамо врло богату традицију и историју, али кинематографија, с обзиром да је то врло скуп спорт, не може да испрати нашу историју и наше културно богатство“, каже, такође у улози редитеља, Милош Биковић.

„Неки мој покушај је да кроз све то и неке озбиљне тонове који се надвијају над Бошковом судбином приђем том једном периоду нарочито 1924. години, ионако доста весело јер је то време младости и покушаја да се измени свет који је тек преживео ужасан рат“, додаје Шијан.

У стилу великог редитеља Слободана Шијана, филм Буди Бог с нама, оживеће Београд из златног доба двадесетих година 20. века, Београд авангарде, регетајма, џеза, аутомобилизма, Београд - називан Паризом на Балкану.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво