У програму "Kана" прва копродукција Србије и Литваније

У селекцију престижног Филмског фестивала у Kану уврштен је филм "Сутон" литванског редитеља Шарунаса Бартаса. У питању је историјска драма настала као коопродукција Литваније, Француске, Србије, Летоније, Чешке и Португалије, и уз подршку, између осталих, и Филмског центра Србије.

Филм Сутон је прва и за сада једина копродукцији Литваније и Србије. Иначе, Кански филмски фестивал ове године није одржан у традиционалном облику због пандемије ковида-19, али је Тјери Фремо, уметнички директор фестивала, обелоданио листу филмова изабраних за 73. издање фестивала. 

Међу њима је и Бартасово остварење Сутон чија се радња одвија у Литванији 1948. године, након завршетка рата и живота у беди.

Деветнаестогодишњи Унте је припадник партизанског покрета који се опире совјетској окупацији. Позиције у тој борби нису једнаке, али ће та очајничка борба одлучити будућност читавог становништва.

Филм Сутон су продуцирали Шарунас Бартас и Јурга Дикчиувиене у име литванске куће "Студио кинема", у копродукцији са кућама: "Kино електрон" (Француска), "Биберче продакшнс" (Србија - продуценткиња Николина Вучетић Зечевић), "Миструс медија" (Летонија), "Сирена филм" (Чешка), "Тератреме филмс" (Португалија).

Kако се наводи на порталу Film New Europe, буџет тог филма износи око 1,8 милиона евра, а сниман је 22 недеље у Литванији.

На филму је, поред тима продукцијске куће "Биберче" и Николине Вучетић Зечевић, учествовало и много филмских аутора и радника из Србије (маскери, шминкери, шарфери, микромани, ВФX артисти и супервизор).

Поред Сутона на листи одабраних нашло се још 55 остварења из читавог света, између осталог и нове режије Веса Андерсона, Франсоа Озона, Стива Меквина, Маивен, Томаса Винтерберга, Фернанда Труебе...

Очекује се да ће овогодишња канска селекција бити приказана у оквиру посебних пројекција на филмским фестивалима који се одржавају од јесени па на даље - "Локарно", "Телурајд", "Торонто", "Сан Себастијан", "Бусан"...

Датум премијере Сутона у Србији биће накнадно саопштен.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво