Палићки фестивал од 8. до 14. августа, „Име народа“ Дарка Бајића отвара манифестацију

Почетак лета асоцира нас на бројне фестивале, а један од њих је и Фестивал европског филма Палић, са традицијом дугом скоро три деценије. Ствараоци и љубитељи седме уметности окупиће се и овог лета на Палићу од 8. до 14. августа.

Директор Палићког филмског фестивала Радослав Зеленовић каже да су људи, после свега што се претходних месеци дешавало, жељни свакаквих, а пре свега културних садржаја. Ипак, додаје, да је током карантинских месеци, култура урадила велики посао, од филмова, књига, часописа до музике и позоришних представа, што је све било понуђено на ТВ-у и другим форматима.

„Без обзира на све то, ми смо од прошлог септембра почели да се припремамо за овогодишњи фестивал и нисмо престајали да се бавимо тиме. Лакше је отказати спремљен фестивал у јуну за јул, него припремати фестивал у јуну за јул или август. Најмањи проблем је био да померимо фестивал за две недеље“, објашњава Зеленовић.

Чињеница да је Палићки фестивал манифестација на отвореном се у постпандемијској ситуацији показала као велика предност.

Можда највећи изазов за организацију фестивала била је програмска структура, због смањеног броја фестивала. Примера ради, највећи светски филмски фестивал у Кану није одржан ове године.

„Палић се некако изборио да буде најрепрезентативнији регионални фестивал када су у питању филмске премијере. Ми приказујемо нове филмове са највећих фестивала. Једино где ће фестивал бити оштећен су гости, мада сам сигуран да ће, у зависности од дозвола за путовање, аутори желети да представе своје филмове много више него протеклих година“, истиче програмски директор Миодраг Могоровић.

Открио је и којим ће остварењем бити отворен фестивал, а то је Име народа у режији Дарка Бајића и продукцији „Зилион филма“ и Лазе Ристовског. То је један историјски спектакл, који ће се свакако уклопити у амбијент Палића.

Фестивал ће затворити Хотел Београд, који иако је већ имао премијеру, она је била одржана дан пре увођења ванредног стања, па остварење није имало прилику да се приказује у биоскопима.

Што се тиче осталог садржаја, програмски директор фестивала наводи да неће мањкати.

Награде и признања ће такође бити додељена, али ће још морати да се сачека да се види са добитницима да ли ће моћи да дођу.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво