Палић - један од првих постпандемијских фестивала одржава се у августу

Фестивал европског филма Палић, биће један од првих постпандемијских, не само у Србији, већ и у Европи. У време када је, према последњим информацијама, отказано више од хиљаду фестивала, Палићки се убрзано припрема и 27. издање ће бити одржано од 8. до 14. августа.

Уживо конференција за новинаре, за културу уживо. Прва после короне. Једва су је сви дочекали. Организатори 27. Фестивала европског филма Палић, спремни су за све: и за пројекције, само на отвореном ако буде требало и за одсуство иностраних гостију, мада их очекују. Непознаница је много, али је једно сигурно - публика и филмови се враћају. 

"Један од великих успеха је чињеница да је током ове пандемије и овог присилног или добровољног заробљеништва, култура била изузетно битна и важна и да су људи преживели гледајући филмове старе или новије, серије. Зато је Палићки фестивал изузетно важан јер одложен је Кан, питање је шта ће бити с Венецијом, причамо о великим фестивалима, ми смо одлучили да Палићки фестивал буде", рекао је академик Душан Ковачевић, председник Савета фестивала евопског филма Палић.

Осмог августа, фестивал ће свечано бити отворен светском премијером домаћег остварења Име народа у режији Дарка Бајића.

Историјски спектакл о Светозару Милетићу, како је најављено, биће у конкуренцији за награде. За крај фестивала, ван конкуренције Хотел Београд који је после само једне пројекције, због короне, публику испратио кући, а сада ће је вратити у биоскопе.

"Када је кренула пандемија, разговарали смо о разним стварима. Тада нисмо знали ништа друго, но да фестивал неће бити у виртуелном облику", каже Радослав Зеленовић, директор Фестивала.

Квалитет филма и здравље публике, на врху су палићке агенде. Али и - финансије. Креативна Европа је фестивал већ подржала. Чека се подршка из градске, покрајинске и републичке касе.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво