„Ја сам Шабан“, филм о краљу ромске музике стиже 2021.

„Зарадио је милионе и потрошио све. Њега су кроз живот водили љубав и слобода. Певао је о животу како му је дато.“ Овим речима редитељ Жељко Мирковић описује живот и стваралаштво непоновљивог музичара Шабана Бајрамовића, о коме припрема документарни филм, чија премијера се очекује до краја 2021. године.

Награђивани редитељ Жељко Мирковић добро је познат љубитељима документарног филма. На прикупљању материјала за филм Ја сам Шабан – Ме сем Шабан радио је више од 10 година.

„Разговоре са Шабаном сам почео пре његовог одласка у Сремску Каменицу. Након тога, чекали смо да се врати и опорави, али смрт га је однела и размишљали смо у ком правцу даље да радимо. Шабан је пристао и желео да се то заврши“, каже Мирковић.

„Нишвил џез фестивал“ свој Гран-при посветио је, то јест назвао по Шабану Бајрамовићу.

„Шабана смо посматрали као светски феномен, а с друге стране, познато је да је он био нека врста Одисеја слободе. Путовао је кроз живот на начин на који му је дато, прошао је различите фазе – почео је из ромске махале у Нишу, био на Голом отоку где је пропевао и почео да се бави музиком...“, објашњава редитељ.

Шабанове песме говоре о његовом животу, зато важан део филма Ја сам Шабан чине стихови његових песама.

„Користимо његову статуу – симболички Шабан посматра шта се догађало са његовим животом и путује кроз различите пределе у региону, кроз Европу, до Њујорка где упознаје људе који се баве његовим радом, певају његове песме. Хоћемо да прикажемо његову страст за животом и опредељење да слободу мора да изнесе на својим леђима“, наводи Мирковић додајући да је екипа, током претходних 10 година, за потребе филма снимила неке људе којих више нема – Есма Реџепова, Соломон Берк. 

Госте, то јест извођаче „Нишвила“ који су сарађивали са Бајрамовићем екипа филма неретко је снимала управо на фестивалу у Нишу. 

Премијеру филма Ја сам Шабан, ако све буде текло по плану, можемо да очекујемо до краја 2021. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара