Пророчка природа и ефекат "Тома Риплија" у "Пламеној јереси"

Водимо вас у Италију 70-их година прошлог века и упознајемо са углађеним, елегантним нео-ноар трилером “Пламена јерес” Ђузепеа Kапотондија, који је затворио 72. Венецијански фестивал, а српску премијеру имао на 48. ФЕСТ-у.

Реч је о отменој адаптацији најбољег ноар романа Чарлса Вилефорда, бодљикавој романси натопљеној фуснотама из историје уметности за коју свакако треба издвојити време. Нарочито због дужих камео улога Мика Џегера и Доналда Садерланда. 

Kлес Банг и Елизабет Дебицки протагонисти су приче о неодољивом харизматичном ликовном критичару, који се заљубљује у провокативну, привлачну Американку.

Џејмс је класични анти-херој који шармом прикрива дубље амбиције, док је Беренис уметница која се тренутно налази на турнеји по Европи и ужива у слободи. Доказивање стручности, упаковане у безбрижну, ноншалантну забаву, довитљивост и Џејмсова интелигенција, фасцинираће Беренис.

Њихово надмудривање на нивоу је на коме је Бенг такође играо врсног познаваоца уметности у филму Сквер. Новопечени љубавници одлазе на језеро Kомо где посећују ексцентричног колекционара уметничких дела Џозефа Kасидија - у тумачењу Мика Џегера који је отелотворио интензивнију верзију самог себе.

Због чега је амбициозни богаташ позвао ликовног критичара, открива њихов разговор из кога сазнајемо да гост крије мрачну тајну. Kасиди порепознаје прилику да добије оно што жели. Треба само да изазове ефекат "Тома Риплија", да изманипулише гордог критичара да свој мањи злочин прикрије већим, а то је крађа вредне слике једног од најзагонетнијих уметника свих времена. Срећом - више по гледаоце него по неке од актера - ствари почињу да измичу контроли.

Главни инструмент дијаболичног Kасидија је мистериозни уметник, самотњак који живи на његовом имању, (игра га Доналд Садерланд), чија су платна предмет планираног злочина самотњак. Иначе дела из његовог стваралачког опуса су већ неколико пута нестајала у пламену. С обзиром на пророчку природу на почетку филма Пламена јерес, прелаз на мрачнију територију делује као логична промена.

Kао главна тема филма намећу се историјско-уметничка метафора греха и питање колико добро познајемо једни друге и на који начин чињеница - да сви понекад лажу, компликује то питање.

Одлични глумци, опијајуће арт замешетељство, сценографија резервисана за хедонизам и врхунска продукција, укључујући и светлуцаву клавирску музику Kрега Армстронга, Пламену јерес чине привлачним филмским пакетом који ће потенцијални конзумент бити у прилици да отпакује са првим отворањем биоскопских дворана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи