„Дина“ је прича о Земљи разореној капитализмом и експлоатацијом

„Дина“, која је написана у 20. веку, заправо представа будућности нафте, капитализма и експлоатације Земље. Данас су само ствари горе – каже редитељ Дени Вилнев о научнофантастичном спектаклу чија је премијера заказана за 18. децембар.

Магазин Венити фер објавио је ексклузивне прве фотографије са снимања научнофантастичног спектакла Дина, на којима се могу видети глумци Тимоти Шаламе, Оскар Ајзак, Зендаја, Џош Бролин, Хавијер Бардем и Ребека Фергусон у новој адаптацији истоименог легендарног романа Френка Херберта.

Редитељ Дени Вилнев каже да је од почетка намеравао да подели Хербертову књигу и сними дводелно остварење.

„Не бих пристао да правим адаптацију ове књиге да је био у питању само један филм. Овај свет је превише сложен. Његова моћ је у детаљима“, објаснио је Вилнев, који је пре Дине режирао Блејд ранер 2049, Долазак, Сикарио, Згаришта...

Главна улога поверена је Тимотију Шаламеу као Полу Атрејдесу, чија племићка породица прихвата намесништво над планетом Аракис. За све оне који нису упознати са радњом, Аракис је пустињска планета која је једини извор најзначајније супстанце у универзуму – зачина меланж, дроге која даје надљудске способности.

Природно, породица Атрејдес због тога постаје непријатељ ривалских племићких породица, као и домородачког становништва Аракиса.

Упитан зашто је желео да сними Дину у 21. веку, Вилнев каже да се, невезано за то у шта веровали, Земља мења и људи ће морати да се адаптирају.

„Због тога мислим да је Дина, која је написана у 20. веку, заправо представа будућности нафте, капитализма и експлоатације Земље. Данас су само ствари горе. Ово је прича о томе, али и позив на акцију за младе“, објаснио је Вилнев.

број коментара 0 Пошаљи коментар